Прокуратурата не е протестирала пускането от ареста на 34-годишния Велин Димитров от Свиленград, който бе задържан след акция за трафик на дрога край Пловдив. Той излезе от следствения арест без мярка за неотклонение преди няколко дни. Държавното обвинение можеше да протестира решението на Окръжните магистрати и да се проведе дело и пред Апелативен съд, които да решат дали мярката му трябва да се измени отново. 

Димтров шофирал пилотиращия лек автомобил „Мерцедес“ зад тежкотоварен автомобил, в чийто багажник разследващите откриха 75 килограма дрога от различен вид. Двамата мъже бяха арестувани след мегаакция на полицията край Пловдив. Самата прокуратура на предходното заседание заяви, че пилотиращият автомобил е собственост на жената на другия обвиняем Асен Костов, в чийто товарен автомобил бяха намерени наркотиците. По данни на прокуратурата те са транспортирали дрога за близо два милиона лева.

Мотивите на съдия Веселина Семкова бяха, че от събраните доказателства не се установява обвиняемият да е извършил това престъпление, защото в материалите е упоменато само, че Мерцедесът се е движил по един маршрут с другото МПС. Според съда не е доказано, че обвиняемият е знаел за превоза на кашони с наркотици.

По отношение на другия обвиняем- 37- годишният Асен Костов, има влезнала в сила присъда, след като се е укривал и затова предстои превеждането му към затвора.

Спецоперацията се проведе от служители на областната дирекция на МВР, след постъпила оперативна информация от колегите им от териториалната дирекция "Национална сигурност". В следобедните часове екипите пристъпили към действия и в района на 114 км на автомагистрала „Тракия“ автопатрул на сектор „Пътна полиция“ спрял за проверка пътуващ към Пловдив тежкотоварен камион.

При последвало претърсване в прикаченото полуремарке на превозното средство разследващи от отдел „Криминална полиция“ открили 5 кашона с общо 43 вакуумирани пакети с различна големина със съдържание на марихуана – общо тегло близо 61 килограма. Допълнително е иззет и плик с над 16,5 килограма синтетичен канабиноид.

Паралелно с неговото задържане, в района на 150 км на магистралата, посока Бургас, последвал арест и на 33-годишният Димитров - шофьор на лек автомобил „Мерцедес“, пилотиращ въпросния камион. В колата са открити и иззети веществени доказателства с отношение по случая. 

Мъжете бяха задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Те са привлечени като обвиняеми за разпространение на високорисково наркотично вещество на обща стойност 1 715 330 лева. 

Мегаудар край Пловдив! Задържаха дрога за близо 2 милиона, двама са арестувани37-годишният водач на камиона, с криминалистични регистрации и осъждан, е обявен за общодържавно издирване

Само един от задържаните за трафик на дрога за 2 милиона край Пловдив се изправи пред съда37-годишният водач на камиона е приведен в затвора, за да излежи стара присъда

Пускат без мярка задържан по случая с дрога за 2 милиона край Пловдив, нямало доказателстваСъдът смята, че не е доказано дали 33-годишният е знаел за кашоните наркотици