Обществената поръчка за комплексна услуга за почистване от графити , както и слагане на защитен слой, който да пази от тях е била прекратена от зам.-кмета по екология Иван Стоянов. Той бе възложител на процедурата, чиято прогнозна цена бе 4 млн. лева за две години.

От мотивите става ясно, че е имало нарушение при определяне на услугата в документацията по част едно : „Почистване (включително премахване на маркировки, графити, плакати и други надписи) и подготовка за консервация на необработени повърхности, без повреждане на оригиналното покритие на повърхностите“.

За разлика от останалите услуги, за които са определени ясни технически изисквания, тази услуга не съдържа детайлно описание относно изпълнението, което води до неопределеност относно начина на изпълнение и приемане. Това създавало неяснота, а също да доведе до неравнопоставеност и да затрудни прозрачността на процедурата. Поради това поръчката е прекратена.

Припомняме, че градските властите се обосноваха с поръчката, че бъдещата услуга представлява важен процес за поддържане на сградната инфраструктура и защита на визията и функционалността на обществените сгради, обекти, съоръжения и обществени пространства  в т.ч. детски площадки, игрища, паркове, културни паметници, подлези, стълбове за улично осветление, спирки и други.

Бъдещият изпълнител трябваше да почиства и подготвя  необработени повърхности на сградни фасади, обекти, съоръжения и обществени пространства и други чрез нанасяне на защитен слой за защита срещу маркировки, графити, плакати и други надписи.

Също така  да спомага и за консервацията срещу избеляване, мръсотия и атмосферни влияния, импрегнация на прозорци на сгради към Община Пловдив и премахване на маркировки, графити, плакати и други надписи, нанесени върху обработени повърхности.