Пловдивски адвокати се събраха на протест пред Съдебна палата в Пловдив. Вчера те депозираха декларация до парламента и Висшия съдебен съвет, в която изразяват несъгласието с идеята за съдебна ваканция.

Припомняме, че ВСС подкрепиха искането на съдилищата делата да бъдат спрени до края на годината. Адвокатите смятат, че с тези действия те са изключени от съдебната система, тъй като никой не е поискал тяхното становище. Освен това тази съдебна ваканция ще ги лиши от правото на труд и отново те ще поемат тежестта от коронакризата.

В знак на протест, пловдивските адвокати се събраха, за да „пушат цигари” пред Съдебната палата и да покажат, че са част от съдебната система. По думите на председателя на пловдивския Адвокатски съвет Иван Демерджиев, една такава ваканция ще се отрази финансово на юристите и ще има негативно влияние върху гражданите.

„Ще има няколко негативни аспекта. Гражданите няма да могат да защитят правата си. Нарушение на закона се допуска много повече в една извънредна ситуация, когато не може един човек да се защити е едно посегателство върху правата му. Второ – не може да има работещ оборот без да има работеща система. Съдебната система е длъжна да запази оборота. Голяма част от колегите разчитат на доходи, които идват от дела. Много от нас нямат спестявания. Ако им се отнеме правото да работят, то ситуацията им ще бъде изключително тежка”, заяви Демерджиев.

Той бе категоричен, че едно от най-защитените от COVID-19  места е именно Съдебната палата.

„Адвокатският съвет е на мнение да не се затварят съдилищата, а да се оптимизират мерките. В диалог сме с административната част на съдебната система. Когато има болен адвокат или под карантина, то нека да се отлагат делата, но в никакъв случай да не се затваря съдът. Да не се спират делата в този голям период. Ако ситуацията с коронавируса се задълбочи, тази съдебна ваканция ще се удължи и това ще е пагубно. Ако се затвори съдът, това ще се затвори цялата държава”, категоричен е  на пловдивския Адвокатски съвет.

Бившият шеф на адвокатите Стефан Левашки също бе категоричен, че едно затваряне на съда ще доведе до пагубен ефект както за гражданите, така и работещите в системата.

„Това което трябва да се направи е, веднъж завинаги да се въведе електронното правосъдие. От липсата на такова страдат адвокати, граждани и работещите в системата. Съдебните власти спазват най-строго епидемичните мерки. Не мисля, че съдебната система трябва да спре, тъй като съдиите са отделени, прави се дезинфекция, носят се маски. Правосъдието няма как да спре за втори път в рамките на една година. Съболезнования за починалите от вируса. Имаме колеги, които също бяха покосени от COVID-19. Ще има последствия за съсловието. Голяма част от нас си вадим хляба в съдебна зала. У нас адвокатите сме над 14 хиляди. Един локдаун ще е доведе до трайни последици. Ще рефлектира и върху правата на гражданите. Държавата нищо не направи за съсловието. Ние не бяхме включени в икономическите мерки за подкрепа. Адвокатите сме на практика едни малки стопански субекти”, катрегоричен е Левашки.

Пловдивските защитници вече са изпратили декларация до парламента и ВСС, в която изразяват несъгласието с идеята за съдебна ваканция.

Част от позицията им може да видите ТУК:

Адвокатите от Пловдив скочиха срещу готвената съдебна ваканция, ще „пушат” в знак на протестАдвокатската колегия иска по-бързо внедряване на електронно правосъдие