Броят на заразените със сезонния грип в Пловдив се увеличава, а синхронно с тях и тези с Ковид-19. В болничните заведения обаче са настанени малко повече хора, заразени с Ковид-19, коментира началникът на личните лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров.

Разликата при двете заболявания е, че грипът настъпва с остро начало и веднага заразеният е с тежка отпадналост, висока температура, болки в тялото и хрема, но към 3-5 ден възстановяването е налице. Ковид-19 протича по-бавно, но продължава по-дълго – започва се с лека отпадналост, после следват болки в гърлото, хрема, кашлица. Те продължават около 2 седмици.

Д-р Сотиров коментира, че невинаги обаче  заболяванията протичат така. „Картината в момента е много смесена. Да не говорим, че все още има респираторно синцитиален вирус в детските отделения. Той обичайно е през ноември и приключва до средата на декември, но засега продължава, а предизвиква тежки усложнения при децата." При тях преобладават и т.нар аденовиросни инфекции, които освен класическото си протичане, засягат и очите при децата.

На въпроса има ли ръст на хората с белодробни усложнения след грип, д-р Сотиров заяви, че след грип има, но не само белодробни. След Ковид-19 задължително се стига до белодробна фиброза, но по-младите организми могат да компенсират. При по-възрастните се отразява по-зле. Засягат се, разбира се, и други органи като сърцето и жлезите. При грипа усложненията са по-малки, но отново налице. Протичането на сезонния грип е еднакъв за всички възрасти.

Според специалистът грипната ваканция е непродуктивна за децата. Целта й е те да се изолират, а става точно обратното. Те излизат с приятели, събират се по групи. „Предните години, когато е имало грипни ваканции, моловете бяха пълни с деца. Дали ще контактуват в училище или в мола няма никакво значение. Единственото, което помага са имунизации.”

Той допълни, че в момента има нова много добре действаща ваксина за деца. Става въпрос за спрей, който се впръсква в носа. По този начин детето се имунизира и не боледува.

След като преди месец бе регистриран първият случай на грип А, към момента заразените не са много. Преобладават тези с Ковид-19.

„Очаква се пик, но към края на януари. Сега е началото на изкачването. Лошото е, че вървят едновременно и ковид, и грип.”, допълни д-р Сотиров.