Огромни къщи с басейни и просторни дворове, малки жилищни комплекси, далече от шума и с прекрасна гледка, свободни земи, атрактивни за инвеститорите. Така изглежда към днешна дата квартал „Остромила”, който се превръща във все по-предпочитана дестинация за живот.

Зоната, в която е разрешено от ниско до средно застрояване, ще е отправна точка за разрастване на града, заедно с Беломорски и терените в „Гуджуците” и „Терзиите”. Бумът в строителството в Остромила обаче е най-голям, тъй като през последните години се инвестираха немалко средства в инфраструктурата.

През последните 6 месеца в Община Пловдив пък са входирани над 20 инвестиционни намерения на собственици на земи, които смятат да строят жилища – еднофамилни къщи и комплекси. Земята там става все по-скъпа. Справка в имотните сайтове показва,че  терени около 10 дка струват от 300 000 до 450 000 евро. Терени от около 1000 кв.м вече минават 60 000 евро, ако са в близост до улица и комуникации.

Все още обаче голяма част от земите са със статут на ниви. Това затруднява в известен смисъл инвеститорите, тъй като трябва да минат дългата процедура по смяна на статута. С новия Общ устройствен план на града обаче това ще отиде в миналото. Идеята е всеки собственик на земеделска земя да може с едно удостоверение да смени предназначението на имота. Новият ОУП се очаква да влезе в сила през 2020 година, а тогава  със сигурност парцелите в зоната ще станат още по-скъпи.

Къде се формират кварталите на богатите в Пловдив? Бум на разрешителните за къщи в два районаСамо за година „Южен“ и „Западен“ са издали строителни книжа за над 100 еднофамилни къщи

Вижте как изглежда сега квартал Остромила  с кадрите от ДРОН: