Опашки от желаещи да се ваксинират се извиват днес пред ваксинационни центрове в Пловдив, предаде репортер на TrafficNews. От сутринта пред сградата на РЗИ напливът не спира, а в момента отпред са се наредили 20-ина души. Повечето чакат за имунизация, но има и такива, които са дошли да си вземат документа, удостоверяващ, че имат завършен ваксинационен цикъл.

Петнайсет души пък чакат пред ДКЦ „Пълмед”. „Ще се ваксинирам, защото ми се налага заради работата. Използвам момента, докато все още опашките не са толкова големи”, сподели пред наш репортер млад мъж. Работата бе основният мотив за повечето хора на опашката.

Във всички пунктове в града има налични и от четирите разрешени за употреба ваксини. Медиците обаче отчитат по-голям интерес към препарата на „Янсен”, който е еднодозов и сертификатът се получава веднага.

Припомняме, че от полунощ влиза в сила „зелени“ сертификати, които ще станат задължителни, ако искате да извършвате каквато и да е групова дейност на закрито. Зелен сертификат ще се изисква за допускането на хора в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности, сред тях са всички кина, театри, молове, магазини над 300 квадрата, плувни басейни, фитнеси, ресторанти, барове, хотелите, университети. 

Изключения правят хранителните магазини, аптеките, градският транспорт, банки и финансови институции и администрациите.  Всички останали изисквания и ограничения за тези обекти ще отпаднат напълно. 

Документът ще се изисква само на лица над 12 години. По тази причина при преминаването на 750 на 100 000 заразени, училищата ще затворят. При 500 на 100 000 пък образователните институции ще обучават на ротационен принцип. Тези решение обаче ще бъдат взимани на местно ниво от общините.