Екологична катастрофа е надвиснала над река Марица край Пловдив, сигнализираха властите в Садово.  Те изразиха безпокойството си, че съвсем скоро река Чая, а оттам Марица, може да бъде отровена. Причината са изкопи в самото корито на река Чая край Катуница, откъдето се добиват инертни материали.

В близките парцели до коритото на реката от няколко години бизнесменът Александър Стамболийски Крайнянов добива баластра и инертни материали. От няколко месеца обаче все по-често Община Садово получава сигнали, че бизнесменът вкарва багери в коритото на реката, за да извлича баластра. На няколко пъти са правени акции, съвместно с Общинска охрана и е сигнализирана полицията, заяви пред репортер на TrafficNews.bg. зам.-кметът на Садово Петър Георгиев.

Той обясни, че към момента в коритото на Чая има ровове, дълбоки по 5-6 метра и пълни с вода.

Опасността идва оттам, че само на метри се съхраняват утайките от пловдивската Пречиствателна станция. Те могат да се свлекат и да отровят водите на реката с фекални и органични отпадъци.

Георгиев разказа още, че са съставяни актове на Крайнянов, но той продължава да копае в коритото и съседните парцели.

Спорно е и дали той има право да добива баластра и инертни материали. В самото корито на реката е абсолютно забранено по закон, а в съседните парцели не е ясно на каква база той ги копае. Вариантите за това са два – от една страна да се вземе парцела на концесия от държавата, а другият т.нар „проучвателни дейности”.

Бизнесменът не е предоставял документи пред Община Садово за това, че има разрешения за добива на баластра и пясък, но твърди, че има такива. Обявена концесия на тези парцели също няма.

Най-вероятно той добива баластрата по схемата за проучвателни дейности в частни парцели. В законодателството обаче има дупка, която няма определено количество колко материал може да бъде взет при тези дейности. За тях обаче също се изсиква разрешение от Министерството.

От Община Садово се надяват  решение на проблема да се вземе възможно най-скоро, защото ако попаднат утайките в река Марица може да се стигне до тежко замърсяване. То пък може да предизвика и международен скандал, тъй като водите на реката ще закарат утайките до Гърция и Турция.