По повод Деня на Европа на Римския стадион в Пловдив ще има празничен концерт. В проявата ще участват световно известният гръцки изпълнител Лакис Халкяс и оркестъра на Държавното музикално училище от град Комотини, Република Гърция, с което Пловдив си сътрудничи и поддържа контакти повече от 30 години. Изпълнителите са специални гости на града по повод празника и във връзка с реализирането на съвместен проект с АМТИИ - Пловдив.

Програмата на концерта ще бъде от две части. В първата част Jazz Big Band на училището ще изпълни музика и песни от композиторите Henry Mancini, Ruiz and Gimble, Duke Ellington, Billy Joel и други.

Във втората част, световно известният певец на гръцка народна музика Лакис Халкяс, заедно с ансамбъл, състоящ се от хор, струнен оркестър, брас група и народен оркестър ( бузуки) ще изпълнят песни от композиторите Микис Теодоракис, Янис Маркопулос, Udo Jurgens, Bregovich, както и образци от  гръцкия и българския фолклор.

Държавното музикално училище от град Комотини е основано през 1993 година и е едно от първите държавни музикални училища, създадени в Република Гърция. В него, освен общообразователните дисциплини се преподава художествена западна музика и гръцка народна музика, с цел учениците да получат богата, широка и многопластова обща и специализирана музикална култура, както и нужните знания за обучението им във висшите учебни заведения. В училището съществуват  формации от всички жанрове - от струнен оркестър, джаз, хорова музика, художествена гръцка музика до народна музика(фолклор). През годините те са изнесли многобройни концерти в Гърция и в чужбина.

Лакис Халкяс принадлежи към четвъртото поколение на много известната и обичана музикална фамилия Халкяс, най-голямата музикална фамилия в Гърция. От съвсем ранна възраст, той започва своята музикална кариера редом с най- известните изпълнители като Сотирия Белу, Стелиос Казантзидис и Григорис Битикотсис. Бил е изпълнител на най-популярните композитори на гръцката( ребетики) музика като Маркос Вамвакарис, Василис Тситсанис. В края на 60- години на миналият век заминава за САЩ и Канада, където започва тясно сътрудничество с Антъни Куин за филма  „Зорба гъркът“. Той изпълнява с много голям успех песни, написани специално за него от известните гръцки изпълнители Микис Теодоракис, Янис Маркопулос, Христос Николопулос, Христос Леондис и Лукианос Келайдонис.

В резултат на многото издадени през годините CD, както и от многобройните концертни турнета по света, става любим и изключително популярен певец на международната сцена. Характерният му тембър на гласа и богатата му изразителна  гама го утвърждават като един от най-добрите изпълнители на гръцката художествена народна музика.  Събитието ще започне от 18 часа.

Снимка: Илюстративна