Охранителна камера засече поредните вандали на Сахат тепе. В четвъртък, около 20 часа двама тийнейджъри, видимо непълнолетни , са драскали по фасадата на сградата на Певческо дружество "Ангел Букорещлиев", която се намира в подножието на хълма. След като оставят поредната "мъдрост" върху прясно боядисаната стена, двамата поемат по стълбите нагоре към Часовниковата кула. 

Друг запис показва, как в петък следобед гаменчета, които слизат от хълма блъскат със всичка сила металната врата на сградата, която по това време е отворена , а след това бягат. 

"За съжаление подобни ексцесии са ежедневие при нас. След ремонта монтирахме 8 охранителни камери, но набезите продължават" възмущава се диригентът на музикалната формация Илиян Тиганев. 

Районът около сградата действително е в плачевно състояние. Всяка сутрин площадката пред входа осъмва затрупана с боклуци, в които често се намират и спринцовки. Има и купища фасове от компании, които са си харесали подножието на хълма за сборен пункт. В момента заради жегите тревата по целия хълм е изсъхнала и опасността тепето да се запали е много голяма. 

"Планирам среща с началника на Общинска охрана и със зам. кмета по сигурността. Общината отпусна 50 000 лева за ремонт на сградата, но ако не се вземат спешни мерки , не знам как ще я опазим. Камерите не са достатъчни, необходими са и патрули в район" , коментира ръководителят на дружеството. 

За съжаление Сахат тепе е в плачевно състояние след ежедневните "творчески опити" на непълнотелни драскачи. За съжаление градските власти и полицията очевидно са безсилни, защото наказани няма. Дори при заловени извършители няма работещ механизъм, по който родителите на хулиганите да бъдат принудени да почистят графитите или да заплатят солена глоба за премахването им. А хълмът е паметник на парковото изкуство. 

Сахат тепе е любимо и лесно достъпно за пловдивчани и гости на града. Но дали ще успеем да го опазим?

TrafficNews системно показва нередностите , забелязани на хълма  - графити, боклуци, безобразно паркиране и дори влизане с коли и мотори до сърцето на тепето. Надяваме се в най- кратки срокове общината да реагира и да набележи мерки, които да гарантират опазването на природния парк. 

Драскачи пак нашариха Сахат тепе! Докога пловдивчани ще плащат?Район "Централен" и собственици на близките обекти редовно почистват графитите, но парите им отиват на вятъра

Почитатели на Тупак си тръгнаха от Сахат тепе с полицейски ескортОбщинска полиция задържа тийнейджърите, докато "украсяват" с графити стара стена на тепето

Сахат тепе - от любимо място на пловдивчани до запуснат хълмМоже би след реставрацията на Градската градина , е време граската управа да помисли и за Данов хълм