739 ученици от област Пловдив ще се явят на втората сесия от държавните зрелостни изпити за 2024 година. Зрелостници от 66 училища в областта ще имат възможност да положат изпит на матура по БЕЛ, на втори задължителен изпит, както изпит по желание в края на август. Общият брой на учениците, които ще се явят на матура по БЕЛ е 495, на втори задължителен изпит- 443, а на изпит по желание- 34.

Само един зрелостник е заявил изпит по БЕЛ за валидиране на компетентности по учебен предмет, а четирима са заявили изпит по реда на ДЗИ за целите на кандидатстването във висше училище. Двама от тях ще положат изпит по БЕЛ, един по математика и един по информационни технологии.

На втората сесия имат право да се явят учениците, които не са имали възможност да присъстват на първата редовна сесия през месец май, тези които имат слаба оценка, както и такива с оценка различна от двойка, но останали недоволни от резултата си и с желание да го повишат.

Оценката, която изкарат обаче няма да бъде променена в дипломата им, тъй като там ще бъде нанесена оценката от редовната сесия. С втория резултат те ще имат възможност единствено да кандидатстват във висшите учебни заведения.

43 са училищата, в които ще се проведат изпитите в област Пловдив, като:

Брой на училищата, в които ще се проведат ДЗИ в област Пловдив.

ДЗИ по БЕЛ – 29

ДЗИ II -  16

ДЗИ по желание – 5

Брой на залите, в които ще се проведат ДЗИ в област Пловдив.

Зали за ДЗИ по БЕЛ - 46

Зали за ДЗИ II - 30

Зали за ДЗИ по желание - 34

Ето и датите, на които ще се състои втората сесия за ДЗИ:

Задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература – 22 август 2024 г., начало 08,30 ч.

Втори задължителен държавен зрелостен изпит/задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (в частта му по теория на професията) – 23 август 2024 г., начало 08,30 ч.

Допълнителни държавни зрелостни изпити по желание на ученика – в периода 26 – 30 август 2024 г.