Защо ще оставиш висока заплата и добра кариера в националната телевизия, за да поемеш един общински институт, чиято официална заплата е под средната за страната? Този въпрос бе задаван многократно, когато се научи, че Богомил Грозев поема ОИ „Старинен Пловдив”.  6 месеца по-късно частично отговорът на този въпрос започва да се из0светлява.

Още от самото начало се знаеше, че отношението към Богомил Грозев е малко по-специално, отколкото към други нови управленци в Община Пловдив. Макар и директор на ОИ „Старинен Пловдив” Грозев често може да бъде видян до антуража на градоначалника от пътни проверки по вече разтурените КПП-та, така и до първи копки на важни обекти.

Досега самите публични изяви на Грозев са свързани с няколко събития в Стария град, така и с искането на средства от Общинския съвет за ремонт на знакови обекти в архитектурния резерват. Докато той се готви да реконструира къщи там, то цяла бригада на общинското предприятие „Жилфонд” ударно ремонтира два чисто нови общински апартаменти в центъра на Пловдив.

Те се намират на ул. „Граф Игнатиев” 22 и са общинска собственост. Общинските майстори ремонтират всичко ударно – от настилки до мебелировката. Скоро пък новият им обитател може да се нанесе в луксозната кооперация с панорамен асансьор. Публична тайна бе, че от няколко месеца единият от двата апартамента се готви именно за Богомил Грозев. Официално никой не знае в момента къде живее той. Отново публична тайна бе, че той обитава един от най-луксозните хотели в Стария град - HillHouse Plovdiv, а нощувките се поемат от общинската хазна.  Той все пак като общински служител без адрес и собственост в Пловдив, може да се възползва от жилище от фонд „Ведомствен”. Но явно не е имало подходящо за него, досега...

Въпросните апартаменти след ремонта пасват на профила на Грозев. Те са от 99 кв.м плюс гаражи от 17,75 кв.м и не се водят в този фонд, но въпреки това са в активите на Община Пловдив. Още от 2012 година те са Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост. Те са там по силата на договор с ЖСК „Албена” от 2011 година, която е дала двата апартамента като обезщетение срещу право на строеж на въпросния терен.  Все още обаче те не са начислени към нито един от трите фонда – „Под наем”, „Ведомствен” и „Резервен”, тъй като са завършени наскоро.  

Богомил Грозев ще може да кандидатства за въпросния апартамент едва, когато той бъде прехвърлен към фонд „Ведомствен” с решение на Общинския съвет. Процедурата също не е толкова лесна – първо той трябва да отговаря на условия по Наредбата, като се свиква специална комисия от кмета на Общината. След това тя изготвя предложението до него, а той утвърждава и праща за гласуване в Общинския съвет. Ако предложението не събере мнозинството от гласовете на общинските съветници, то Грозев няма да може да се нанесе в него.  Към днешна дата обаче апартаментът все още се води „ничий”, откъм гледна точка на разпореждане.

От Община Пловдив все още нямат коментар по темата, като обещаха скоро да информират за това къде е настанен Богомил Грозев и дали се готви тази привилегия за него за луксозното жилище.

Междувременно отговорът на първия въпрос – защо Грозев идва в Пловдив, продължава да се изсветлява с времето. Все по-усилено се говори, че „Старинен Пловдив” е  само първа крачка пък политическата кариера на бившия журналист. Амбициите на Грозев се простират извън пределите на Стария град и Пловдив. Той ще се опита да влезе в листата на ГЕРБ на предстоящите избори. Наскоро премиерът Бойко Борисов при посещението си в Пловдив научи, че всъщност Грозев е начело на Стария град, като възкликна, че иска повече журналисти в партията.

Дали обаче управлението му на Стария град и всички тези привилегии, с които би се ползвал, няма да изиграят обратния ефект и той да не изпълни заветната си цел? Това може да се разбере, ако предложението му за даването на жилището влезе за гласуване в Общинския съвет.