Кръвните проби на водачите, заловени да шофират след употреба на алкохол вече ще могат да се обработват в химическата лаборатория към БНТЛ на Областната дирекция на полицията в Пловдив. Дирекцията има закупен газов хроматограф по Норвежката програма за икономическо сътрудничество на МВР преди две години. В отдела е назначен химик, който след завършен курс в София, ще може да прави необходимите изследвания. Процедурата за обработката на пробите ще бъде уредена със заповед на директора на ОД МВР ст. комисар Димитър Балев. 

Кръвните проби ще продължат да се вземат по установения ред в дежурните кабинети на Спешна помощ, а след това ще се изпращат в лабораторията на МБАЛ "Пловдив" или в БНТЛ. Целта е в бъдеще по-големия процент кръвни проби да се обработват в полицейската лаборатория, като по този начин ръководството на дирекцията се надява да спести време и средства. 

За съжаление обаче на този етап не може да ускори процедурата за анализ на пробите на водачи, за които има съмнения , че са употребили наркотици. В момента кръвните проби се обработват в лабораторията на ВМА и Националния  институт по криминалистика на МВР, а отскоро и в медицинския институт на МВР. Тяхната обработка и анализ отнемат минумим 3 месеца, а в много случаи и по-дълъг срок.  През това време книжката на вода е отнета.  Не са редки случите, в които резулатите от теста за наркотици и кръвната проба се различават. Въпреки това, в продължение на месеци шофьорите остават без свидетелства за правоуправление, а някои губат работата си.  Законът не предвижда компенсация за пострадалите водачи. 

"Колегите във ВМА разполагат с висок клас апаратура, но там се обработват пробите от цялата страна и това е причината за по-бавната обработка на тези проби" коментира началникът на пловдивската лаборатория Николай Костадинов. Той се надява, че в бъдеще лабораторията ще разполага с необходимата апаратура за тези изследвания. 

В същото време обаче по отношение на анализа на наркотични вещества, пловдивската лаборатория е сред лидерите. Тя разполага с последно поколение хроматографи и инфрачервен анализатор за установяване на вида и концентрацията на наркотиците, открити и иззети по време на полицейски операции. "Процентът на синтетичните наркотиции се увеличава прогресивно, техният състав се променя непрекъснато и е изключително важно изследванията да бъдат бързи и точни" коментира Костадинов.