Изключително динамична година, изпълнена с предизвикателства, но и с добре свършена работа.

С тези думи началникът на отдел „Охранителна полиция” при пловдивската Областна дирекция комисар Виктор Празов описва 2020 г. В средата на месец декември се навърши точно една година, от както комисар Празов оглави отдела. Под негово ръководство се проведоха едни от най-значителните операции в Пловдив и региона, бе създаден а нова организация при провеждането на спортни мероприятия, бяха предотвратени редица провокации, а контрола на пътя се затегна още повече.  

- Ако трябва да опишете с една дума от полицейския жаргон 2020 г. , коя е ще е тя?

- Ако трябва да опиша годината с една дума, то тя ще бъде Работа. Годината беше изключително динамична в много отношения, което наложи да свършим много допълнителна работа, освен обичайните ни задължения.

- При първите ограничителни мерки през пролетта Охранителна полиция трябваше да изпълнява доста нетрадиционни задачи – проследяване на карантинирани, охрана на затворените паркове и градини, контролно – пропускателни пунктове. Къде беше най- трудна комуникацията с гражданите? И кой беше по-изнервен – те или полицаите?

- Полицаите не са били изнервени. Натоварени да, но изнервени в никакъв случай. Гражданите на моменти ставаха изнервени. Ние изпълнявахме заповедите на правителството, което налагаше известни ограничения на гражданите. Те изказваха своето недоволство срещу полицията, тъй като ние сме им били на среща, но аз смятам, че колегите си свършиха работата добре, без да се поддават на провокации.

- Пандемията бе последвана от масови протести. Пловдивската охранителна полиция подпомагаше опазването на реда и тук, и в столицата. Имаше ли момент, в който да си кажете, че ситуацията излиза извън контрол?

- Имаше много напрегнати моменти, но никога ситуацията не е излизала извън контрол.

- В Пловдив избрахте един нетрадиционен метод за сваляне на градуса на напрежението – част от охраната на протестите бе от жени полицаи? Чия беше идеята и успешна ли бе?

- Да, беше използван един нетрадиционен подход. Един от протестите беше охраняван изцяло от полицаи – жени. Разчиташе се, че пловдивчани са културни и възпитани хора и няма да допуснат провокации и ескалация на напрежение. Идеята,  както очаквахме, се оказа успешна, не се стигна до ескалиране на напрежението, нямаше пострадали както от страна на протестиращите, така и от страна на колегите. Решението взехме заедно с директора на дирекцията.

- Как се чувствахте, когато чувахте обиди и ругатни по ваш адрес и по адрес на полицаите от трибуната на протестите и от шествията?

- Не е приятно, но какво да се направи. Аз смятам, че в големия си процент, гражданите осъзнават, че нашата работа е да опазим обществения ред. Имаше и граждани, които целяха провокации и създаване на напрежение, но колегите не се поддадоха и се справиха отлично.

- Пловдив е шампион по съставени актове за пътни нарушения? Какво означава това – че полицията си върши добре работата или че пловдивчани масово нарушават правилата?

- Да, официалната статистика показва, че в пловдивска област са съставени най-много актове за пътни нарушения, както и издадени електронни фишове за нарушения на ограниченията на скоростта. Това се дължи на създадената добра организация, която даде възможност да засилим контрола. Проведохме редица специализирани операции в град Пловдив и малките населени места в областта. Ние не се гордеем с големия брой наказани водачи. Има обаче нещо с което се гордеем. Съпоставено със същия период на миналата година имаме 141 по-малко тежки катастрофи с 24 по-малко загинали и 247 по-малко ранени граждани. Смятам това за нашият най-голям успех през годината.

- ОД МВР периодично изнася информация за фрапантни нарушения на пътя. Млади хора карат с огромна скорост , застрашавайки живота на другите, а и своя. Как си обяснявате подобно поведение? Как според вас може да бъде коригирано?

- Това е така, но го е имало и преди. Просто сега, със засиления контрол успяваме да установим и санкционираме подобно поведение. Освен това, с Ваша помощ става достояние на цялото общество. Какво може да направим ние, това което правим и до сега. За всеки констатиран случай на подобно поведение ще търсим отговорност от извършителите. Ще съставяме актове, ще отнемаме свидетелства за управление, ще спираме автомобили от движение.

- Голям брой от наложените наказания са шофиране под влиянието на алкохол и упойващи вещества. Вторите като че ли нарастват за сметка на първите. Така ли е?

- Създадохме добра организация за извършване на проверки както за употреба на алкохол, така и за употреба на наркотични вещества. Бяха проведени обучения на служителите, как да разпознават употребата на наркотични вещества, по външни белези, след което да се пристъпва до тестване на водачите. Имаме добра координация с ръководството на национално ниво и регулярно получаваме тестове за наркотици. Благодарни сме и на Община Пловдив, за дарението на голямо количество еднократни тестове.Статистиката показва, че от началото на годината имаме 2000 образувани досъдебни производства за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества. 141 от тях са за употреба на наркотици.

- Има ли спад на футболното хулиганство, както и криминалните прояви по стадионите?

- Спад на футболното хулиганство има със сигурност. Въведохме някои промени. Срещите се охраняват само от служители на „Специализирани полицейски сили“ и „Жандармерия“. Извършва се сериозен контрол, при влизане в стадиона. Не се допускат предмети, които могат да се използват с хулигански цели. Не сме допуснали сериозен инцидент или нараняване на полицаи и зрители. През годината имахме една футболна среща, в която възникна напрежение между отделни групи от феновете на отбора гост. Тогава доказахме, че институциите са в състояние да си свършат работата докрай. Задържахме повече от 40 лица, извършващи хулигански действия, като 38 от вях са вече с осъдителни присъди по закона за спортното хулиганство. Това ще бъде и практиката занапред. Няма да позволим една малка група да създават проблеми и да помрачават спортните мероприятия.

- Предстоят празници, въпреки ограничителните мерки и затворените заведения, вероятно много хора ще решат да се съберат. Какъв ще бъде контрола? Как ще контролирате събиранията в по-малките населени места и вилните зони, където вероятно ще се изнесат голяма част от пловдивчани?

- Вече е разпоредено и се изпълнява, удвоени са екипите в малките населени места. Набира се предварителна информация. Разбира се, не може полиция да влиза във всяка къща и да брои хората, това и не е нормално. Разчитаме, че гражданите ще подходят разумно и отговорно, а там където констатираме нарушения ще вземем отношения, съгласно закона.

- Какво ще пожелаете на себе си и на колегите за новата 2021?

- На всички искам да пожелая здраве и всеки да направи така, че да се прибира от работа с удоволствие от свършената работа. Пожелаваме си една по-здрава и спокойна година.