Ресторант "Арбанаси" в Тракия се опита да надхитри съда в Пловдив, след като му бе наложена глоба в размер на 5000 лева. Актът е съставен при проверка на заведението през януари и е наложен заради търговска дейност след 12 часа в полунощ без надлежно разрешително за удължено работно време. Такъв документ се издава от кмета на района, в който се намира заведението. 

При проверката в 1:15 било констатирано, че обектът работи, но няма разрешително, което се наказва със солената глоба от 5000 лева. 

Собствениците на фирмата обаче решават, че ще обжалват административния акт и представят версия, съшита с бели конци. Заведението не оспорвало, че е работило след 00:00 часа, ала драматургията се основава на теза, че посетителите и консуматорите били не клиенти, а служители на фирмата. 

Фирменият банкет изглеждал идеално прикритие, с което фирмата опитва да контрира наказанието, като дори вика бивш служител, който да лъжесвидетелства пред съда в тяхна ползва - че наистина партито е било само на персонала и то се случвало по повод новооткрит обект. 

В тази връзка бившият служител в ролята му на свидетел е посочил, че към момента на проверката заведението е било затворено и е функционирало само за работниците на дружеството, както и за приятели на управителя и неговия баща.

При оценка на показанията обаче, съдът отчита хипотетична заинтересованост този свидетел да поддържа тезата на бившия си работодател, като с показанията си да благоприятства оспорването на акта. Освен съмнения за пристрастност, Районният съд в Пловдив взима предвид, че бившият служител не е бил категоричен в показания си за това имало ли е в ресторанта външни посетители към момента на проверката или не и извършвана ли е била търговска дейност. Затова магистратите намират за безпредметно по-нататъшното обсъждане на тези показания.

В тази връзка съдът се доверява изцяло на посоченото от първия свидетел, който категорично е посочил, че към момента на проверката е имало лица, облечени като сервитьори, изпълняващи поръчки, за които се издавали фискални бонове – такъв е приложен и към преписката. Констатациите не са били оспорени от страна на управителя, който е присъствал по време на проверката. 

В крайна сметка, въпреки опита съдът да бъде "цакан с топла бира", защитната теза на заведението се пропуква и решението на магистратите препотвърждава наложената глоба от 5000 лева. 

Арбанаси имат 14 дни да обжалват решението на съда и да опитат отново да дадат своя версия по въпроса.