На 29 април имунолозите отбелязват Деня на имунологията – науката, която се развива с бързи темпове през последните десетилетия както в модерната диагностика, така и в иновативната терапия на онкологичните, автоимунните заболявания, репродуктивните нарушения, трансплантациите и имунните дефицити. Седмицата преди 29 април (22-28.04) е Европейската имунизационна седмица, в която се обръща внимание на ползите от ваксинирането и рисковете от възвръщането на „стари“, уж забравени инфекции като коклюш и дифтерия. В тази седмица се акцентира и на пропуските в имунизационния обхват и при особено трудно достъпни и уязвими популации като бежанци, мигранти, търсещи убежище и затворените етнически общности. С мотото „ Постижимо за човечеството“ през 2024 г. се отбелязва и 50-та годишнина от Разширената програма за имунизации на СЗО.

Целта на тази програма е универсален достъп до ваксини за децата от целия свят. Събитията започнаха в София на 20 април с откриването на Пето лятно училище за обучение на пациенти и родители на деца с първични имунни дефицити (ПИД), организирано от Българската асоциация по клинична имунология и Експертния център за редки болести – първични имунни дефицити. Интересните доклади на специалисти в областта - проф. Елисавета Наумова, доц. Снежина Михайлова, д-р Спаска Лесичкова и д-р Гешева от Експертния център за ПИД, на проф. Мариана Мурджева от МУ-Пловдив, проф. С. Стефанов от УМБАЛ „Александровска“-София и д-р Цветомила Христова от МУ-София събудиха множество конкретни въпроси за прилагането на ваксини, антибиотичната профилактика и терапия при хора с ПИД, здравословното хранене и ползите от пробиотиците. Пациенти, лектори и експерти за сетен път дискутираха животрептящи насоки в съвременното лечение, профилактика и лечение на ПИД. На 22 април Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации и Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при МУ-Пловдив организираха традиционния семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица, с участието на много студенти. Инициатори на събитието още от 2016 г. са проф. Йорданка Стоилова, проф. Ани Кеврокян и проф. Радка Комитова. Гост-лектор на семинара беше доц. Стефка Крумова, завеждащ националната референтна лаборатория „Морбили, паротит, рубеола“ към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

В края на семинара се проведе викторина с въпроси, свързани с ваксините, а най-добре представилите се студенти бяха отличени. В началото на седмицата Катедрата по микробиология и имунология при МУ-Пловдив откри възможността за безплатни консултации на хора с имунологични проблеми. Тази година Международният съюз на имунологичните дружества предложи Световния ден на имунологията да се отбележи под мотото „Имунитетът през различните възрасти. Остаряване и имунология“. Клиничните имунолози доц. Бурнусузов и проф. Мурджева обръщат специално внимание на първичните имунни дефицити, редки болести, които са над 400 вида, откриват се предимно в детска възраст и изискват специализирана имунологична и генетична диагностика, обучение на пациентите и дълготрайно лечение.

На 26 април имунолозите от МУ-Пловдив ще пуснат в небето балони с хелий в подкрепа на хората с ПИД. Проф. Мария Николова , завеждащ отдел „Имунология“ от Националния център по заразни и паразитни болести –София, съобщава за предоставяне на безплатни консултации по случай Международния ден на имунологията на 29 и 30.04. в НРЛ по имунология и Кабинета по алергия на Националния център по заразни и паразитни болести в София.