Жена от Пловдив, която е отказала детето й да бъде ваксинирано ще трябва да плати глоба от 50 лева. Решението е окончателно, след като първо акта й бе отменен от Районен съд, на магистратите от Административния съд са се произнесли в полза на РЗИ.

Отказът на жената е от миналата година, когато тя е казала, че не е съгласна детето й бъде ваксинирано с четиривалентната ваксина „Tetraxim".  Пловдивчанката е завела детето си при личната лекарка, която е казала, че трябва да му се направи реимунизация срещу дифтерит, тетанус, коклюш и полиомиелит. Жената отказала и си тръгнала от лекарския кабинет. След това е била потърсена от инспектор от РЗИ по телефона.

Тя отново се мотивирала, че не желае детето й да бъде ваксинирано и ,че е наясно с всички рискове за здравето на детето, които биха могли да възникнат при липса на ваксинация. Тогава тя получила акт и глоба от РЗИ-Пловдив в размер на 100 лв. Тя  е подписала акта без възражения, но впоследствие го обжалвала пред съда.

 На първа инстанция съдът се съгласил с мотивите на РЗИ за глобата,  но го отменил, тъй като в акта не било написано датата на нарушението, което  а това нарушавало правото й на защита. На второто дело пловдивчанката не се е явила в Административният съд, който осъдил в полза на РЗИ.

Съдебният състав не споделял изложените в първоинстанционното решение мотиви за непълно описание на нарушението, съответно на липса на датата на която същото е било извършено.  Поради това решението на Районен съд било отменено, но глобата на жената била намалена от 100 на 50 лева.

Решението е окончателно.