Пловдив пред портата на Европейска столица на културата наложи 2018 да бъде по-наситена с проекти и действия. Бе започнат ремонтът по "региони в растеж", реконструкцията на Бунарджика, ремонтът на Гладстон, площад "Централен" и още много проекти. Част от тях се провеждат предимно от Община Пловдив, а друга лежи повече върху плещите на район "Централен". 

Каква беше изминалата 2018 година и какво предстои през 2019, за равносметката говори кметът на район "Централен" Георги Стаменов в интервю за TrafficNews.bg

- Кои са проектите, които успяхте да реализирате през изминалата година?

- През 2018 година продължихме с реализирането на основните политики, които заложихме в началото на мандата- изграждане на нови паркинги – та, където към днешна дата хората паркират в прахта и калта, територията да бъде урбанизирана, да се положи трайна настилка и ясно да се разграничи зеленината от местата за паркиране, защото няма как иначе да опазим зелената система. Винаги има шофьори, които поради липса на места или поради желание да спрат максимално близо, са готови да потъпкват природата, за да оставят колата си. Примери за свършеното от нас са ул.“Антон Тайнер“, където е имало нафтово стопанство, след това прашен и кален паркинг. Към днешната дата там са изградени джобове, подменени за тротоарните настилки, поставено е осветление – цялата зона придоби един европейски вид. През следващата година сме заложили в програмата да подменим пейките в зоната и чешмата в близост да бъде възстановена. Друга такава зона е районът на „Шести септември“ до бившия Кореком – там заварихме кал и тъма и успяхме да реализираме по-голям паркинг, където могат да спират и туристически рейсове, което е важно с оглед предстоящото председателство на Пловдив като Европейска столица на културата. В района остана да осъществим връзката на улица „Балкан“, която към този момент не съществува и е буквално една прашна поляна, а самата улица „Балкан“ е в обхвата на Интегрирания план за въздействие и ще бъде изцяло реновирана със средствата от „Региони в растеж“. Така ще има директен достъп от бул. „Източен“ до площад „Шехбазян“.  

- Докъде стигна ремонта в карето Марица-юг, Източен, Мария Луиза, Цар Борис III Обединител? Какви са хоризонтите на завършването му?

- По проекта се работи активно, до пролетта всички участъци от карето ще бъдат завършени – както зад Семинарията, така и между „6-ти септември“ и „Марица-юг“. Приоритетно се изгради бул. „Марица“, след това поетапно бяха започнати действия по вътрешните улици. Благодарим от името на Община Пловдив за търпението, което проявяват живущите там. С фирмите, спечелили изграждането на различните лотове, е направена уговорка, когато една улица е започната, да се завършат всичките ѝ части и чак тогава да се преминава на следваща. Подходът е такъв съобразно зимния сезон и за да не се блокира достъпът на хората до домовете им.

- Напрежение обаче все пак имаше особено в района зад водната палата, където бяха разкопани няколко улици по едно и също време и хората бяха блокирани.

- Така е. Истината е, че като влязат машините, предвид че на голяма част от улиците се сменя водопроводът и канализацията, след което се изгражда пътното платно и тротоарите, това неминуемо ограничава частично достъпа до домовете и офисите на гражданите, което  рефлектира в напрежение от създаденото неудобство. Именно това искаме да избегнем. В крайна сметка обаче, когато един участък е в ремонт, трябва да сме малко по-компромисни, защото крайната идея е да се случи нещо добро, с което да се повиши качеството на живот на всички хора в тези зони.

- Защо се стигна до случаи като жената, която падна в необезопасена шахта и дърво, което падналите дървета?

- Говорим за улица „Стойчо Мушанов“, която се реконструира цялостно. Подменят се водопровод, канализация, пътна настилка, тротоари, за да може в следващите минимум 30 години тази пътна артерия само да се използва. Тя попада в части от града ни, към които никой предишен кмет преди инженер Тотев не беше поглеждал. За съжаление там имахме аналогични проблеми на гореописаните. В момента, в който ремонтът започна, достъпността до домовете на хората бе ограничена, а това ги извади от зоната им на комфорт. Фирмите успяха да реагираха, като монтираха рампи за достъп, където е възможно, но в рамките на условията – това беше и все още е строителен обект. За съжаление се допусна един нелеп инцидент, в който предпазни ограждения и елементи, които са обезопасявали шахтите, са били откраднати от някой вечерта. В резултат на това една дама, която е преминавала по пътното платно и не е видяла, че липсва капак, и е пропаднала. Разговаряли сме с фирмите изпълнители и със строителния надзор, тъй като е техен ангажимент да обезопасят обекта. Те трябва да предприемат всички необходими действия такъв нелеп инцидент да не се допуска повече. Ако трябва ще наемат охрана, която да пази предпазните елементи, но да гарантира сигурността на гражданите. 

- Има ли развитие по дейностите по премахване на незаконните постройки в Хаджи Хасан махала /Аджисан махала/?

- Имаме над 90 влезли в сила заповеди за премахването на такива постройки, като сме се фокусирали основно върху сгради, заемащи улична инфраструктура – къщи в рамите на тротоари и улични платна. Пролетта ще пристъпим към ефективни действия по премахването им. Около 4-5 са домакинствата, които сами премахната незаконните постройки. Започнем ли фактическа работа по премахването на останалите, т.е. в момента, в който Общината предприеме действия по премахване на определен незаконен обект с изяснен извършител, всеки един от собствениците трябва да знае, че сумата по премахването ще бъде претендирана по съдебен път. Така че собствениците ще го заплатят така или иначе, а ако желаят могат да го направят със собствен ресурс, а не да чакат принудителните действия. Идеята в крайна сметка е всички улици и тротоари да бъде отворени и проходими.

- На какъв етап е облагородяването на брега на река Марица в участъка му от колелото на Водната палата до бул. „Източен“?

- До два месеца ще бъдат завършени дейностите по самия бряг на реката. Остава да бъдат монтирани още няколко съоръжения, които включват сцена, надписа, довършителни работи по библиотеката на открито. Зоната ще стане прекрасен линеен парк.

- А има ли яснота кога ще се пристъпи към изпълнението на големия проект за социализиране на река Марица?

- Големият проект за социализиране на река Марица, който мина екологична оценка, е един от приоритетните проекти за кметът Иван Тотев, а и е много важен за града. В средата на 2019 може да има зелена светлина, но трябва да се извърви целият административен път, за да не допускаме в последния момент определени лица или структури да обжалват и за пореден път да спрат реализирането на този значим проект.

- Има проекти в район „Централен“, които трябваше да бъдат завършени към този час, но така и не са започнати, като Дондуковата градина, която е заложена в Апликационната книга на Пловдив ЕСК 2019. Какви проекти се предвиждат през 2019 година?

- През изминалите две години работихме много активно за реализирането на два основни обекта в „Централен“ – единият е Бунарджика, другият е Дондуковата градина. И за двата обекта успяхме да направим инвестиционни проекти и да ги съгласуваме с Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Към днешна дата има строителни разрешителни влезли в сила, като за парк Бунарджика успяхме да стартираме дейности тази година, а за Дондуковата градина остана за финансиране през 2019 година. Когато имаме средствата, ще бъде стартирана процедура по избор на изпълнител и да се пристъпи към работа, като теоретично е възможно това да стане до края на 2019. За съжаление обаче много пъти процедурите се обжалват, което просрочва изпълнението с месеци – типичен пример за това е Галерията на Дедмаг. Стартирахме обществена поръчка, избрахме изпълнител през август, ала не можахме да пристъпим към действия, заради обжалване. КЗК даде становище в наша полза, ала и то е обжалвано пред ВАС, където делото е насрочено за февруари, което ще рече, че най-обозримите срокове са юли 2019 да бъде реализирана галерията. Ако разбира се решението на Комисията за избор бъде подкрепено и на последна инстанция, срокът за реализиране на проекта е около 4 месеца.

Паркът на ъгъла на бул. „Източен“ с „Мария Луиза“ също чака финансиране. Разговаряли сме с кмета Тотев да бъдат заложени в Бюджет 2019 и имаме неговото уверение. Проектът е готов – надяваме се след приемане на бюджета, февруари да започнем с изпълнението на парка. Предвидено е изграждане на настилки, озеленяване, осветление. Предприели сме действия по премахване на една общинска къща в задната част на парцела, където ще разширим зоната за паркиране. Смятам, че до началото на лятото ще сме финализирали обекта и мястото ще се превърне в една прекрасна зона за отдих.

Януари месец ще инициираме среща с хората от района, заключен между ул. „Капитан Райчо“ и „Петко Д. Петков“, за да обсъдим проекта, който сме изготвили в зоната за изграждане на фитнес на открито вместо малкото футболно игрище, каквато беше волята на част от тях. Ще ги помоля чрез решение на домовите съвети да потвърдят или отхвърлят това решение, а ако го реализираме предвиждаме баскетболното игрище на ул. „Марин Дринов“ да бъде направено мултифункционално и за футбол на малки врати.

След обследване на район „Централен“, стана ясно, че има необходимост от изграждане на още четири до пет нови сертифицирани детски площадки, за да бъдат покрити нуждите на живущите. Надяваме се средствата да ни бъдат отпуснати, за да можем да реализираме такива пространства. Предвиждаме детски кът в зоната на бул. „Копривщица“ с „Пещерско шосе“, където има опасна площадка,  която трябва да подменим. В кв. „Съдийски“ също е необходима още една, като след решаване на казуса с бившите ясли, в момента се обсъжда предложение те да се бутнат и на тяхното място да се изгради парк. Междувременно в съществуващата детска градина предвиждаме пристройка за две нови групи, които може да бъдат и яслени, а и детска млечна кухня. Направили сме проектопредложение и сме го депозирали към кмета Иван Тотев. Към този момент тече и анализ на нуждите на хората в района – брой новородени, възраст на децата. Предвид бурното строителство в района нуждата от такъв проект е очевадна.

В инфраструктурен план остават много улици, които желаем да преасфалтираме и да бъде изградена дъждоприемна канализация. Заложили сме няколко трасета в критично състояние - ул. „Загоре“,  ул. Хан Аспарух, ул. „Габър“ и още редица. Спрямо ресурсът, който ни бъде заделен, ще обърнем специално внимание на тротоарите, тъй като в „Централен“ те са едни от най-старите и съответно част от тях са много компрометирани.

След като започнахме реконструкцията на Бунарджика, през идната година имаме амбицията на облагородим и Сахат тепе. В бюджета за 2019 сме заложили средства облагородяване на Сахат тепе. Това включва цялостно подновяване на осветлението, изграждане на видеонаблюдение, частично възстановяване на алейната мрежа и обезопасителни парапети, както и всички елементи на градинското обзавеждане – пейки и т.н. Поради различни вандалски прояви към момента изграденото – чешми и социална инфраструктура, трудно се съхраняват. Буквално всяка седмица колегите от ОП "Градини и паркове" извършват ремонтни дейности.  Обезопасявайки зоната в инфраструктурен план, увеличавайки осветлението и обезпечавайки зоната с видеонаблюдение, считаме, че ще вдигнем нивото на сигурността. Така служителите на МВР и Общинска охрана, ще могат много бързо да реагират, както и да бъдат идентифицирани и задържани извършителите на противообществени прояви. 

Подадохме докладна с искане при възможност да бъде възстановен ресторантът на върха. По архивни данни той е бил първият ресторант в Пловдив – преди този на Бунарджика. Бил е изграден около 30-те години на миналия век. Бил е мъничък с изключителни гледки към нашия град. Ако имаме възможност през 2019 година, при интерес от бизнеса, ще търсим допирните точки, за да го възстановим. Това ще бъде една атракция за всички нас – да седне човек, да изпие едно кафе, да се любува на гледната. Това ще повиши не само качеството на преживяване на хълма, но и нивото на сигурност. Сахат тепе ще започне да бъде все по-предпочитана дестинация за отдих и почивка в Пловдив.

- Какви основно са проблемите, на които гражданите търсят решение в районната администрация? 

- Гражданите ни търсят за всичко. Оказва се, че сред по-сериозните проблеми на пловдивчани попада зелената система, като най-често става дума за оформяне на дървета. Това се оказва основен акцент от работата ни и дава превес над останалите елементи от градския живот. Издаваме изключително много заповеди за оформяне на корони, за санитарна сеч и т.н. Колегите от ресорното предприятие ОП „Паркове и градини“ трудно смогват на броя заповеди, които издаваме. Правим всичко възможно по-бързо да се изпълняват дейностите и издадените заповеди, но истината е, че зелената система в нашият град е много голяма, което обосновава и трудностите по незабавно разрешаване на всеки възникнал проблем в сферата. Големите дървета създават много неудобства – нараствайки опират по фасадите, пълнят улуци на сгради, така че това е причина голям процент от хората да желаят съкращаване на височината на тази растителност. Една част от дърветата са на възраст 40-50 години, а имаме и много случаи, в които видимо здрави дървета, добре развити с прекрасна зелена корона стават жертва на силни бури. Всяка седмица минимум по 15-20 сигнала се обработват от нас, препращат се в общественото предприятие и е въпрос на график да се пристъпи към изпълнението им. Процедурата е съвместна между наши експерти и еколози от ОП „Паркове и градини", които посещават дървото, прави се протокол и на база него се пристъпва към нужните действия.

- През годината имахте нееднократно проблеми с издирване на собственици на сгради паметници на културата – с цел ремонт и обезопасяване на фасадите? Такива са казусите Божиловия чифлик на ул. "Мали Богдан", която горя няколко пъти, както и бившата стоматология на „Руски“.

- Тази година сме издали над 50 предписания към такъв тип сгради – или паметници на културата, или постройки, попадащи в охранителната зона на паметници на културата. Успяваме да се свържем със собствениците и можем да кажем, че голяма част от имотите на този етап или са обезопасени или са в процес на реновиране. Много от хората предприемат действия да подготвят проекти, да ги съгласуват с администрацията и с НИНКН и да започнат възстановяване на тези сгради. Има голямо количество здания, които не попадат в по-специален режим, ала фасадите им създават опасност. Тук е моментът да припомня, че ангажимент на всеки собственик е да поддържа общите части на сградата в добър и безопасен вид. Ако се допусне инцидент от такава сграда, самите собственици носят отговорност, включително наказателна. По отношение на къщата на „Мали Богдан“ – издирени са собствениците, има предписание за сградата и се надяваме във времето тя да бъде възстановена. Зидовете ѝ стоят и спокойно може гредоредната конструкция да бъде реставрирана и сградата да върне първоначалния си вид. Проблем е, когато част от собствениците са в чужбина, тъй като ако не бъдат надлежно уведомени на адрес, администрацията няма право да пристъпва към каквито и да е действия. Колкото до бившата стоматология на бул. „Руски“, към момента собствениците ѝ имат инвестиционни намерения да я възстановят. Бяха подадени документи за скици визи, след което следва инвестиционен проект. До 2-3 месеца трябва да стане ясна визията им за развитие на сградата и кога ще започнат да реализират инвестиционното намерение.

- Паркирането в централните части на града продължава да е сериозен проблем, който започва да създава огромно напрежение между живущи и хора, работещи в района. Предвижда ли се разширяване на обхвата на синята зона или други политики за справяне с това. Вече дори се създава "гражданска организация" за паркиране в някои зони, като ограждане на двор пред блок и закачането на табели "само за  живущите" или пък пазене на място с бутилки и т.н. 

- Продължаваме с политиката си по изграждане на джобове за спиране и паркиране, като се опитваме да ги диференцираме от зелените площи. Зад Гранда на този етап не сме коментирали темата за реализиране на Синя зона. Терените там са със статус „Комплексно-жилищно застрояване“ и където е възможно и има желание от живущите могат да бъдат отдавани по наредбата за местодомуване на МПС и могат да бъдат отдавани срещу 20 лева на месец. Множество желания за наемане на места са постъпили в районната администрация от собственици на апартаменти в блока непосредствено зад Гранда, съответно сме направили необходимите схеми, които да минат през експертен съвет и да се пристъпи към стартиране на процедура за отдаване на местата. Така, че който има такова желание може да пусне заявление в деловодството на район „Централен“. Достатъчно е да има заявени желание от 1-2 души, за да започнем процедури по обследване на определена територия, след което да се направи оглед, схема, да се извършват, ако са необходими ремонтни дейности по зоната, след което се пристъпва към отдаване.

- Каква е равносметката, успешна ли беше 2019 година за район „Централен“? 

- Наблягаме повече върху работата, отколкото върху афиширането. Смятам, че градът ни е различен от това, което беше. Всеки от нас прави максималното, за да бъде факт тази промяна. Безспорно можем да кажем, че годината е била успешна, но аз считам, че дори 1 квадратен метър плочки да бъдат подновени е успех, защото старото и счупеното бива сменено с ново. Бих искал да поздравя всички нас и да пожелая много здраве и щастие и дано 2019 бъде в пъти по-успешна за всички. Със сигурност в работата ни колкото сме свършили, толкова и не сме успели. Винаги има субективни причини и за двете, но се стараем да свършим дори повече от колкото ни е възможно. Искам да благодаря и на бизнеса в района, с които работим добре, като се надявам и в бъдеще да продължат да помагат. Има интерес от много хора, които са готови да инвестират в публични пространства, а това никак не е за подценяване. Градът си е наш – какъвто си го направим, такъв ще го гледаме. Две големи фирми дойдоха при мен през изминалите дни и заявиха инициативност за такива дейности. Те имат цели отдели и програми, които са фокусиране върху възстановяване на такива пространства – спортни площадки, чешми, паркове и т.н. Мисля, че тепърва във времето ще се засилват тези публично-частни партньорства.  

- Вие сте технократ, идвате от бизнеса – кое е по-лесно да управляваш фирма или да бъдеш районен кмет?

- Да управляваш фирма е по-лесно. Да бъдеш районен кмет е необходимо голямо търпение, много повече познания и много енергия. Това се налага, поради факта, че ти трябва да си запознат с цялата палитра на обществения живот, трябва да имаш силата да изслушаш всички, при всякакви ситуации, да не позволиш емоцията да властва над теб, за да успееш да вземеш най-правилното решение.

- Ще се кандидатирате ли за втори мандат като районен кмет на „Централен“?

- Ще анализираме ситуацията. Едно решение за стъпване в мандат трябва да бъде изключително обмислено и обосновано. Аз съм издигнат от партия ГЕРБ, първото водещо ще е партийната подкрепа. След това, ще направя лично допитване до хората в района – ако те кажат „да“, смятам да удовлетворя тяхното желание. Ако кажат „не“, ще дадем възможност на някой по-знаещ, по-можещ и по-симпатичен да продължи с работата. Смятам, че човек трябва да бъде на едно място, докато може да бъде полезен.  Съдейки по направеното през последните 3 години, мисля, че вървим в правилната посока. Надява се хората също да мислят така и да го оценят.

Костадин Димитров за свършеното и предстоящото: Тракия изпраща успешна година, ще правим все повече зелени зони ВИДЕОРайонът е с най-голям брой реализирани проекти и най-ниска безработица

Иван Тотев за свършеното и предстоящото: Край с „голямото разкопаване“! Ще работим за нови връзкиАко се работеше с такива темпове през последните 30 години, нямаше да ремонтираме всички булеварди, каза кметът

Ральо Ралев за свършеното и предстоящото: Започваме няколко големи проекта през 2019-а, идва и краят на дупките по улицитеКметът на „Северен” има амбиция да превърне района си в най-доброто място за живеене

Борислав Инчев за свършеното и предстоящото: Бутането на Бетонния мост е недообмислено решение, не трябва да се правиСпоред кметът на “Южен“, продължението на „Македония“ ще стане най-рано през 2021 година

Николай Чунчуков за свършеното и предстоящото: Почти 20 000 души са емигрирали от СтолипиновоПатрули кръжат из кварталите, видеокамери ще засичат вандали

Здравко Димитров за свършеното и предстоящото: Пускаме Пловдив – Асеновград и започваме новия лъч на ОколовръстнотоПроектът „Въча-Доспат“ и обща сграда за държавните служби, приоритет за Областна управа