150 грама ракия или водка вместо ваксина. Това е рецептата на Ирон Бакърджиев за предпазване от COVID-19. „Не се притеснявам от вируса. Всяка вечер си пийвам аперативчето и съм защитен”, смее се възрастният мъж. След което по-сериозно обяснява, че приема синтром за разреждане на кръвта, заради което все още не се е имунизирал.       

Проверка на TrafficNews показа, че масово пловдивчани не се притесняват от предстоящата вълна и все още са негативно настроени към ваксините. Не ги плашат дори предупрежденията на здравните власти, че Делта вариантът е най-заразният досега и ще засегне основно по-младите и неваксинираните.

В последните дни в центъра на Пловдив се разпространяват и листовки, изготвени от Министерство на здравеопазването, призоваващи хората да се имунизират. „Ваксините не заразяват с коронавирус, не променят човешкото ДНК. Чрез ваксинацията не се поставя чип в тялото на човека. Ваксините не водят до безплодие”, пише в листовките. Но очевидно и те не дават очаквания ефект.

„На този етап не смятам да се имунизирам. Имам много силна имунна система. Спортувам, всяка седмица изминавам по 300 км с велосипеда”, казва и 63-годишният Стоян Рангелов. Той е преболедувал коронавируса през март. Имал оплаквания около седмица, пил антибиотик. „Смятам, че все имам антитела”, посочва мъжът.

Въпреки че ежедневно се срещат с много хора, улични търговци по Главната също споделят, че няма да се имунизират. „От 30 години съм в постоянен контакт с клиенти. Преживях и птичи, и свински грип, не съм се заразила”, обяснява Мария Стоева. Жената споделя, че нейни близки, които живеят в чужбина и са ваксинирани с две дози от препарата на „Пфайзер”, се върнали за лятната си ваканция в Пловдив и тук се заразили с COVID-19. „Има разнопосочна информация за ваксините, не знам на кого да се доверя”, споделя жената.

59-годишната Цвета Димова обаче е категорична, че масовата имунизация е единственият начин да се справим с пандемията. „Преболедувах тежко през ноември. Здравен работник съм и бях сред първите, които се ваксинираха. Всички препарати са безопасни, изпитани са, в света вече са поставени над 2.5 млн. дози. Няма никакъв повод за притеснение”, категорична е Димова.