Първата пратка от ваксините на „Пфайзер“ и "Бионтех" вече пристигна в Пловдив. Доставката от 1100 дози бе направена в 10 часа в Регионалната здравна инспекция.

Оказа се, че важният медикамент бе транспортиран от София в бус за доставка на кренвирши и полицейски кордон. За разлика от това от Брюксел до столицата ваксините бяха доставени в специализиран за това транспорт, очевидно, такова обаче няма да е разпределението до областите в страната.

Ваксините в града под тепетата няма да бъдат пазени във фризер, а в обикновен хладилник, защото ще бъдат ползвани в следващите пет дни.

Имунизацията започва утре в Пловдив, като един от първите ваксинирани ще бъде председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

163 медицински лица от 12-те болници в Пловдив и областта ще бъдат имунизирани с ваксината  утре. През следващите четири дни ще бъдат ваксинирани още 440 медици или общо – 603-ма в града и областта.

В четири от болниците при поставянето на първите ваксини  ще присъстват, за да подкрепят лекарите, областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Първата ваксина ще бъде поставена в 10.00 часа в Университетската болница „Свети Георги“, където са и най-много  желаещите да бъдат имунизирани през петте дни –общо 200 лекари, сестри и санитари. Час по-късно процесът ще стартира в болниците  Каспела и Пълмед. След това ще започне имунизирането и на персонала в общинската болница „Свети Мина“, както и в останалите осем болници.

Снимка: БТВ

1100 ваксини тръгват към Пловдив! Вижте как ще протече ваксинацията под тепетатаТри града стартират синхронно поставянето на ваксините утре