Учениците от 4 „г” клас в пловдивското СУ „Св. Патриарх Евтимий” се отказаха от коледни подаръци, за да помогнат на недоносените бебета. Вместо традиционното предпразнично парти, тази година децата решават да съберат пари и да закупят голямо метално сърце в подкрепа на кампанията „Капачки за бъдеще”, което днес дариха на училището.

„Коледа е празник не само заради подаръците. Коледа е да си със семейството. Да се радваш, да се смееш. Всички да сте заедно. По-хубаво е да спасиш живот, отколкото да получиш нещо”, призна пред съучениците си 10-годишният Явор Недев, който е в основата на инициативата.

Момченцето се трогнало от историята на своя приятел Живко Георгиев, роден преждевременно в шести месец с екстремно ниското тегло. Междувременно случайно попаднал на статия в интернет, в която се разказвало за първата неонатална линейка, закупена от кампанията „Капачки за бъдеще”. Споделя това със съучениците си, а те единодушно решават, че няма да празнуват и да си разменят подаръци. Вместо това всеки дава своите 15 лева и само за два дни е събрана необходимата сума за закупуване на сърцето. Идеята им е подкрепена от класната Юлия Муховска, а за реализацията помага и майката на Явор – Ивелина Каймаканова.

Сега четвъртокласниците се надяват и останалите деца в училището да се включат в каузата.

„Призовавам всички, когато ви остане празна бутилка, моля ви, пускайте капачките в това сърце. Защото така може да помогнете на много деца. Всички ние искаме те да имат детство като нашето. Те може да са различни, но едно ни свързва – всички ние сме хора. Няма значение кой какво има и какво няма. Всички ние имаме сърце”, призова Явор.

Г-жа Муховска пък е изключително горда от децата и от бързата реакция на всички родители. „На тази възраст децата много обичат подаръци. И затова бях впечатлена, че точно за две минути абсолютно всички подкрепиха идеята”, споделя преподавателката. „Ние, възрастните, сме успели да си свършим работата, защото те също като нас смятат, че да подариш подарък е също толкова приятно изживяване, колкото ти да получиш подарък. Харесва им идеята да участват в нещо толкова голямо. Да подкрепят нещо, което би помогнало на другите”, допълни тя.

Майката на Явор пък обясни, че училището е мултинационално и има деца от различни религии. „Коледа не е само християнски празник. Той е да ги научим на доброта. Това е нещо много повече. Това е светски празник на определени традиции, на доброта, на уют, на споделеност. Какво по-хубаво от това – да споделиш надежда и бъдеще. Това е идеята – даваме бъдеще на деца, които нямат шанса като тях. Мисля, че това беше и идеята на децата”, посочи жената.