Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд бизнесдамата Вероника Иванова, пълномощничка на фирма "Неокор Билдинг" заради съборената сграда - паметник на културата на ул. "Гладстон" 12. През юни 2019 година фасадните стени на сградата, проектирана от бележития архитект Йосиф Шнитер  бяха съборени под предлог , че били компрометирани.  Избухна скандал, тъй като паметникът, който е на броени метри от общината,  бе унищожен безвъзвратно. От район "Централен" спряха разрешително за строеж на инвеститора, а прокуратурата образува проверки. 

Досъдебното производство е приключило и Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Иванова, затова че на 5 юни 2019 г., в  Пловдив, е "организирала осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване културното наследство и недвижима културна ценност - жилищна сграда на ул. „Гладстон“ 12, имаща статута на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Система от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“ – като е знаела, че тя се осъществява в нарушение на Закона за културното наследство – престъпление по чл.277а, ал.6, вр. ал. 4 от Наказателния кодекс."

 Иванова е пълномощник на "Неокор Билдинг", с основен предмет на дейност строителство и покупко-продажба на недвижими имоти. През октомври 2017 г. дружеството закупило имот на ул. „Гладстон“ №12, който включвал необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката била монолитна. Тя се намирала в задоволително състояние и не съществувала опасност да се самосрути.  Сградата имала статут на недвижима културна ценност, по смисъла на чл. 47, т.3 от Закона за културното наследство и представлявала архитектурно-строителен паметник на културата. Била построена през 1910 г. за жилище на семейството на емблематичния пловдивски предприемач Куцоглу. Сградата се намирала под закрила на Закона за културното наследство и всякаква немеса - ремонт, реконструкция, преустройство и възстановяване, можело да се извършва само след предварително съгласуване със съответните институции.

 Обвиняемата Вероника Иванова знаела, че сградата е под закрила на специалното законодателство.  Първоначалната идея била постройката да се реставрира, да се дострои и да се продаде. През 2018 г. от фирмата била потърсена професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция.  Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи.

По отношение на внесения проект, имало положително становище от НИНКН, след което той бил съгласуван с Министерството на културата.  Въз основа на него, през м. март 2019 г., главният архитект на район „Централен“ в гр. Пловдив,  издал разрешение за ремонт, възстановяване и и реконструкция на съществуващата сграда, но не и за срутването й. Въпреки това, на 5 юни 2019 г. обвиняемата, отклонявайки се от обхвата на разрешението за строеж, се свързала със строителна фирма,  за да изпрати багер в имота на „Гладстон“ №12. Иванова обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато той си тръгнал, бизнесдамата наредила на багериста да събори и другите две стени, което било сторено. На другия ден тя извикала транспорт за извозване на отпадъците.

Междувременно започнало разследване на причините постройката да бъде съборена, наместо реконструирана и възстановена. По делото са били разпитани свидетели, назначени са били и са били приобщени заключенията на строителни експертизи, според които състоянието на сградата е било задоволително и атмосферните условия не са довели до повреди. Било е установено, че действията по премахване на постройката не са били съгласувани и одобрени от Министерството на културата, като са били реализирани в нарушение на изричните процедури на специалното законодателство – Закона за културното наследство.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което Вероника Иванова е обвинена, е лишаване от свобода до пет години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.

Пловдивските къщи -шедьоври - кауза за естетите, бреме за неграмотнитеСобствениците на съборената къща на Куцоглу искат да да строят с разрешение на реставрация, от "Централен" настояват за нов проект