54 тийнейджърки от област Пловдив са направили аборт през първите три месеца на годината, показва справка в Националния център по обществено здраве и анализи. Три от бременните деца са били под 15 години. При едно от тях решението за премахването на плода е доброволно, докато при другите две момиче се е получил спонтанен аборт. Другите 51 случая на прекъсната бременност е при момичета на възраст между 15 и 19 години.

През първите три месеца на 2018 г. направените аборти в Пловдивска област са общо 727. От тях 336 са спонтанни аборти, а 375 - по желание на жената.

Според експертите обаче прекъснатите бременности по избор на пациентката са много повече. Някои медицински центрове у нас правят аборти, без да ги регистрират, а други ги въвеждат по различен показател. Причината е, че ако е по желание, прекъсването на бременността се заплаща от пациентката. Ето защо има жени, които сами взимат това решение, но не влизат в графата “по желание“, а намират лекар, който да впише аборта по медицински причини.