Пловдивския гарнизон отбеляза празника си с тържествена заря-проверка на площад „Централен“. Церемонията започна със заупокойна молитва за загиналите войни, отслужена от пловдивския митрополит Николай. Той се обърна със слово към шестте представителни полка, които участваха в церемонията.

„Празникът на пловдивския гарнизон е празник за всички ни. Той ни връща към славното минало, вглежда се в настоящето и хвърля поглед към бъдещето“, каза митрополитът, след което напомни защо тъкмо 4 юли е дата, избрана за празника.

През 1913 година по време на Междусъюзническата война, Пловдивският гарнизон печели битката край Криволак срещу на пръв поглед непобедимата сръбска армия.

„Поклон на всички христолюбиви войни, които дадоха живота си за отечеството. Поклон на всички вас, посветили живота си в божествено призвание – да пазят мира и родината си. Блажени са миротворците“, цитира владиката библията и пожела на всички военнослужещи да бъдат здрави, защото докато я има българската армия ще пребъде и България.

Председателят на народното събрание Росен Желязков, който бе официален гост на празника, прие бойния строй като се спря пред всеки от представителните полкове и поздрави офицери, сержанти и войници. Своите поздравления отправи и началникът на пловдивския гарнизон генерал-майор Явор Матеев.

„Преди почти век, през 1926 година, тогавашният министър на войната избира няколко паметни дати за отдаване на почит на гарнизоните в България. Това се случва в годините на тежка криза, но е направено с идея да се издигне бойният дух на българската армия. Искам да уверя всички, че и днес българският генерал, офицер, сержант и войник е готов да даде най-доброто от себе си, за да брани родината. Ежедневно се готвим за война, за да има мир, защото българският военнослужещ се е посветил да пази мира“, каза Матеев.

Председателят на Народното събрание също отбеляза паметната дата 4 юли, „оставила спомен за безмерен героизъм“.

Той подчерта, че днес нашата отговорност е да осъвременим и превъоръжим армията.

„Българската армия и народ са свързани и това ни дава надежда за бъдеще, задължава ни“, посочи Желязков.

За съжаление церемонията беше помрачена - на един от военнослужещите внезапно му прилоша в следствие на горещото време.

Празникът завърши с минута мълчание в памет на загиналите, площадът бе огласен от националния химн на България и 5-минутна заря.