Всеки човек, който реши, че иска да започне да се развива професионално в сферата на красотата се записва на съответния курс. Вече подобни курсове се водят на над 130 места в Пловдив и областта от фирми или от частни лица. Има ръст в броя на издадените удостоверения и дипломи, средно с 15 % на година. Свидетелството е официално признат документ от Министерство на образованието и науката и важи в България и Европейския съюз. За да работите като специалист в областта, трябва да притежавате такава официална диплома.

Интересното е, че по-голямата част от хората изкарват само част от професия и веднага започват да практикуват и да си откриват самостоятелна практика, без дори да имат свидетелство за 2ра квалификационна степен. Как обаче стои въпросът с тяхната законова стойност? 

Има изключително голям брой хора, които са получи удостоверение от ЦПО-то, но в последствие НАПОО, не е одобрило подадените документи и издаденото свидетелство не е било регистрирано. Тази информация дори на стига до курсиста и той вярва, че има легален документ за правоспособност. Всеки център за професионално обучение трябва да носи отговорност затова какви удостоверения издава. Центърът за професионално обучение е оторизиран да издава документ, след като даден кандидат е преминал курс за обучение, в зависимост от това каква степен е защитил.

„Не съм сигурна, че всички момичета, които практикуват тези професии имат необходимите документи. Преди години имаше регламент, по който се следяха тези неща, но с времето всичко се занемари. Хората, които идват при нас споделят, че са свидетели на нелоялна конкуренция и нискокачествено обслужване. Който смята, че козметика, фризьорство и маникюр са странично занимание и всеки може да ги овладее не е съвсем прав. Има много тънкости, които професионалистите трябва да владеят, за да не нанесат поражения върху клиентите. Има много специфики, които трябва да се спазват”, заяви Албена Халачева от Камарата на занаятчиите в Пловдив.

Тъй като те имат център за професионално обучение, имат лиценз от МОН. Има много фирми, които просто решават, че ще водят курсове и издават сертификати, но никой не знае какво е тяхното покритие.

„Трябва хората, които решават да завършат курс да обръщат специално внимание на документите, които получават и да проследят какво покритие имат те. В повечето случаи, няма как да се изкара един курс и човекът да е покрил всички изисквания за дадена професия. Трябва да се обърне внимание, че на гърба на всяка диплома са изписани часовете, които дадено лице е покрило. Ако те са минималният брой за преминаване на дадено обучение, покритата степен не може да бъде същата като тази на лице, преминало максималният брой часове. Разбира се, за връчването на такъв документ се държи изпит, на който кандидатът да покаже нужните способности”, обясни още тя.

Според нея трябва да има организация или държавна структура, която да следи за бума на новоизлюпените салони за красота в града, а и не само, защото там се работи върху хора, в много от случаите с режещи инструменти, и не е редно хора с дипломи, които нямат тежест да упражняват подобен тип професии.

Ето как да проверите дали вашият документ е истински:

Съществува публичен регистър, в който се публикуват всички документи за професионална квалификация, издавани от Центровете за професионална квалификация. Ако след справка, не откривате Вашия документ и данни в този регистър е важно да се свържете с центъра за професионално обучение, който Ви е издал съответния документ за професионална квалификация.

Документът е по образец на МОН. Допълнително, като приложение към държавната диплома, може да бъде издадено Европас приложение на чужд език. То служи за признаване на дипломата Ви пред работодатели или институции в чужбина. Държавно признат означава, че всеки издаден документ се регистрира в официален регистър на НАПОО, който гарантира неговата истинност и изрядност. Документите имат водни знаци.

Ако решите да завършите курс към дадена фирма, която няма лиценз от МОН, трябва да имате предвид, че издаденият сертификат в края на обучението е фирмен документ, който не е държавно признат. Той удостоверява участието Ви, но няма официална стойност. Към него не може да се издаде и Европас приложение.