Около 100 000 лева. ще струва преобразяването на Белодробна болница в център за бежанци от Украйна. Тя може да бъде подготвена с помощта на доброволци и бежанци от Украйна. 

Според актуализираната количествено-стойностна сметка, която Община Пловдив е изготвила още преди две години, възстановяването на болницата би струвало 15 милиона лева. Тогава е имало идея сградата, дарена от Димитър Кудоглу, да бъде превърната в COVID болница. Тя обаче така и не е реализирана, съобщи пред TrafficNews директорът на Дирекция "Здравеопазване“ в Пловдив д-р Калин Калинов. 

Както вече съобщихме, днес започна ударно почистване на бившата Белодробна болница. От сутринта служители на ОП „Градини и паркове” изрязваха храсти и прорасляци от двора. След това служители на "Чистота" ще започнат да изнасят счупените мебели от сградата и да разчистват и вътре.

За бежанците: Чистят ударно Белодробна, ремонтът започва от покрива и електричествотоЩе са необходими над 1 млн. лв.

„В петък, събота и неделя ще има и доброволци, които ще изчистят по-обстойно първия етаж. Ще боядисват, ще поправят някои неща, за да може там да посрещаме бежанци. Да получат първа помощ, продукти от първа необходимост и да се ориентират за настаняване”, съобщи зам.-кметът по социална политика Георги Титюков.

Той посочи, че почистването и боядисването на партера ще приключи в рамките на една седмица. Идеята е там да се съберат всички доброволчески организации, които в момента са разпръснати в различни места в града и да има единен бежански център.

Впоследствие, след като бъде направен основен ремонт на покрива, ВиК и елинсталацията, оправят се течовете и се подмени обзавеждането на стаите и санитарните възли, ще могат да се настанят 300 души.

„Ако войната продължи, тази вълна, която в момента я поемат Варна, Бургас, Добрич, Русе, ще се пренесе неминуемо във вътрешността на страната. Затова е хубаво да се подготвяме”, каза Титюков.

Д-р Калинов пък допълни, че след това сградата може да се използва като лечебно заведение или общински хоспис. И в трите случая в сградата ще трябва да се извършва и медицинска дейност, така че ще има необходимост от кислородна инсталация, обзавеждане на стаите с легла и матраци и оборудване на нови санитарни възли.

„Всичко това го дължим не само на пловдивчани, но и на Кудоглу, който е дарил тази сграда с идеята тя да бъде в полза на хората”, категоричен е д-р Калинов.