Прекратиха две инвестиционни предложения на фирмата „Билд Инерт“, която искаше да чисти чрез изземване на пясъци река Марица в Пловдивско. Дружеството, което има договор за процедурата с Областна управа, още миналата година бе внесло за разглеждане документите си в РИОСВ-Пловдив и очакваше становищата на институциите.

Припомняме, че „Билд Инерт“ ЕООД трябваше да извърши почистване и възстановяване на ерозирали участъци от левия бряг на река Марица в землището на Рогош, както и да разчисти от наноси коритото на реката преди устието с р. Чая – в землището на селата Катуница, Чешнегирово, Рогош и Ягодово. По задание количеството на иззети наноси трябваше да бъде до 44 000м3, което да се осъществи без да се подкопава сегашното ниво на коритото.

Още фирми влизат да чистят Марица в Пловдивско по договори с Областна управаПроцедурите по изземване на наноси от коритата сериозно тревожи граждани, подозират лична облага за фирмите

След констатирани пропуски в документацията на „Билд Инерт“ от нея е била изискана допълнителна информация. Поискано е и становището на Басейнова дирекция „Източно-беломорски район“.

При разглеждане на параметрите на инвестиционното предложение било установено, че то попада в рамките на подземно водно тяло „Порови води в Кватернер Горнотракийска низина", а в тях има определени зони за защита. БДИБР казва, че площта, от което ще се изземват пясъци, попада в уязвима зона и във водосбор на река Марица.

Мястото на изземване и укрепване не засяга пояси на учредени до настоящия момент санитарно-охранителни зони /СОЗ/. Поземления имот обаче, в който е предвидено депонирането на отнетия материал, попада във втори пояс на СОЗ, осигуряваща питейно-битовото водоснабдяване на Пловдив. Припомняме, че фирмата бе посочила, че ще ползва за депо свой имот в местността „Скобелицата“.

Освен това границите, в които се планира да бъде поставена техника, попадат в район със значителен потенциален риск от наводнения. Водена от всичко това БДИБР дава становище за „недопустимост“. Въз основа на това РИОСВ пък прекратява процедурата. Решението ѝ подлежи на обжалване пред МОСВ или Административен съд-Пловдив.

Припомняме, че „Билд Инерт“ бе разследвана от прокуратурата за незаконен добив на инертни материали край Катуница, след като при акция на полицията в местността "Каратупрак" бе установено, че в землището на селото се вади пясък и чакъл от река Марица, без теренът да е предоставен на концесия.

Кой поднови разрешителните на фирма, заловена да копае баластра от Марица край Пловдив?Разследването срещу "Инерт Билд" продължава, но въпреки това тя пак "прочиства и укрепва" реката

След намесата на МВР, с белезници бе изведен собственикът на фирмата "Билд Инерт" ЕООД Светлин Ешлеков, който отговарял за обекта.

Известно е, че въпросното дружество е свързано и с петролния бос Иван Тобиев. Понастоящем като управител е вписана съпругата му Севдалина Хаджиева. Лицензът на дружеството бе отнет преди години. 

Какво стана след проверката на Държавното обвинение?

Няколко години след начало на тази сега за действията на органите не са известни. Затова се обърнахме към Районна прокуратура-Пловдив с въпрос какво е установила проверката.

Въпреки щателно проведените оперативно-издирвателни мероприятия и предприети процесуално-следствени действия, извършителят на престъплението не е установен в законовия срок за разследване", отговориха за TrafficNews от прокуратура, която водеше разследването срещу неизвестен извършител.

Поради тези причини делото е било спряно през януари 2024 г..

Въпреки това на 06 март 2023г. (бел.ав. докато разследването още бе в ход) последва сключване на нов договор с Областна управа-Пловдив, когато губернатор бе Ангел Стоев. След големия потоп от септември 2022г. в Карловско, бе сформирана Междуведомствена комисия и по нейно нареждане бяха сключени редица договори с фирми, чийто ангажимент бе да подобрят проводимостта на речните корите в региона. Едно от тези дружества бе фирмата със съмнителна история „Билд Инерт“.

По този повод през ноември миналата година медията ни изпрати официално запитване до новото ръководство на Областна управа-Пловдив. Оттам отговориха, че договор с "Билд Инерт" ЕООД е подписан след оглед на междуведомствена комисия, установила необходимостта от подобряване проводимостта на речното корито вследствие на натрупани наносни отложения.

В протокола се посочва, че е необходимо да се изготви и реализира проект за осигуряване на нормална хидравлична проводимост на речното легло, чрез почистване на дървесна растителност, наносни отложения и отпадъци, като и да се извърши оформяне на речното корито и възстановяване и укрепване (стабилизиране) на северния /ляв/ бряг на реката“, поясниха от пресцентъра.

Попитахме още правена ли е проверка относно историята на фирмата преди да бъде подписан договорът, а оттам заявиха: При подписване на договора между Областна администрация – Пловдив и търговското дружество е направена проверка на актуалното състояние на същото и на лицето, подписващо договора, както и че същото не е обявено в несъстоятелност“.

Припомняме, че именно тогава от Областна управа обявиха пред TrafficNews, че след серия от сигнали, експертите и юристите на администрацията са направили преглед на договорите за почистване и укрепване на речните корита в критичните зони. За някои от фирмите бе констатирано, че не разполагат с хора, финансови ресурси и техника, за да обезпечат ангажиментите, които са поели. В тази връзка областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев заяви, че се подготвя евентуално прекратяване на договорите.

Не мога да нося отговорност за договори, които са подписани от моите предшественици. Всички фирми са информирани, че при констатирани нарушения, ще им бъдат наложени санкции, а договорите с тях ще бъдат преразгледани и евентуално прекратени“, подчерта  Зюмбилев.

Повече по темата вижте тук:

Фирми с договори да чистят река Марица в Пловдивско - без капитал, служители и техникаСлед одит готвят прекратяване на някои от контрактите