Оценка 4,42 са изкарали зрелостниците от Пловдив на втората задължителна матура тази година. Резултатът им изчислява само профилираната подготовка и съответства на средно 62,03 от общо 100т. Това посочват от Регионално управление на образованието. Припомняме, че тази на матурата по БЕЛ бе 3,95.

Най-високи оценки и тази година е успяла да привлече матурата по Английски език – ниво B1.1.. Учениците, положили изпит в тази дисциплина, са изкарали средно 87,2 т., което е с 1т. по-ниско от националния резултат.

След тях се нареждат абитуриентите, положили изпит по Руски език ниво B2. Те имат 77,11т., като това е с 15т. по-добър резултат от това за страната. в челната тройка попадат и учениците, полагали изпит по Химия. Последните са изкарали 76,26т. при 69,75 за страната. Дисциплината, донесла най-малко точки на задължителната втора матура е Биология (34,60т.). Следват Информатика, География, Предприемачество, Математика и Музика.

Учениците от Английската в Пловдив най-добри на матурата по БЕЛ, има училище, където всички са с 2-киНяма нито една пълна шестица по български в Пловдивско

Класацията на гимназиите

При втората задължителна матура, както и при тази по БЕЛ, първенци в Пловдивска област са учениците на Езикова гимназия – Пловдив. Училището е на косъм отлична оценка, с общ среден резултат от 83,76т. Именно възпитаници от Английската са двамата зрелостници в Пловдив, успели да изкарат максимален брой от 100т.. Двамата са избрали дисциплините – Английски език В1.1. и Математика.

След тях са възпитаниците на Френската гимназия със 73,56 и Езикова гимназия „Иван Вазов“ с 69,97т., което съответства на 5-ци.

Прави впечатление, че учениците от Математическа гимназия заемат девето място в класацията за най-успешна втора матура. На последно място обаче са абитуриентите от СУ „Христо Г. Данов“, които са изкарали срамния резултат от 14,5т. Втори по нисък успех са завършилите СУ „Христо Ботев“ в Лъки, които имат 18,5т. Учениците на тези две училища са изкарали двойки по избраните от тях дисциплини.

Статистиката на РУО сочи, че изкараните двойки в Пловдив са еквивалентен брой спрямо тези в национален мащаб. Тройкаджиите в областта са 9,8% и са с 2% по-малко от средното за страната. Същото се отнася и за учениците, изкарали четворки, които в Пловдив са 26 на 100 от учениците. Изкаралите 5-ца са приблизително същият процент като в България – около 32 на 100.

При отличните оценки обаче имаме добра новина! Броя на зрелостниците, постигнали високия резултат, са двойно повече от националния резултат. В Пловдивско те са 21 на 100 от положилите матура, като в България резултатът в 12%.