Жители на пловдивския квартал Коматево се събраха на протест срещу църквата на "Жътвари", която е отворила преди около година в района. 

Причината за притесненията на местните жители е, че те смятат, че зад църквата се крие секта. Около 50 души в момента се намират пред храма и част от тях прекъснаха службата, за да проведат разговори с ръководството. 

 

Te влязоха вътре и поискаха да се присъединят към службата, за да се уверят, че в храма не се случва нищо нередно. Към подобни действия пристъпиха само малцина от протеста, за да са спазени все пак противоепидемиологичните мерки. 

Минути по-късно Веселин Великов от ръководството на църквата излезе, за да говори с протестиращите. 

Местните настояват да бъде ограничен достъпът на децата. Твърдят, че членове на църквата са ги примамвали с бонбони и ягоди по паркове и училища. Идвали без знанието на родителите си. От думите им стана ясно още, че пред храма до скоро е имало табела "Църква за деца". Местните твърдят, че не са имали нищо против дейността на "Жътвари", докато не разбрали за почерпките към децата.

"Вие не сте нито православен, нито католици, нито протестанти. Какво сте и откъде идва името жътвари?", запита една от гражданките, участващи в протеста. 

"Не желаем пропаганда сред нашите деца", каза и друг от протестиращите. 

Чуха се и скандирания "Не сте добре дошли, вън от Коматево". 

От църквата обаче са категорични, че това е религиозен храм и в него не се проповядва никаква сектантска дейност.

"Мили хора, ние разбираме притесненията ви, но искаме и ние да ни разберете - няма по страшно от религиозния фанатизъм. Не сме черпили децата с ягоди, беше едно дете, което беше в двора и ни гледаше как ядем, затова му предложихме", посочи Елена, част от ръководството на църквата. Пред журналисти тя заяви, че "нещата се преекспонират от страна на родителите".

Велков пък обеща пред родителите да вдигнат ограда, за да не влизат деца в двора.

Местните обаче са катеорични, че има нередно поведение от страна на църквата към децата. 

"В листовките ви пише, че децата са добре дошли. Защо свалихте плаката, че това е църква на децата? Кой ви финансира? Не искаме фокусът ви да са нашите деца", подчертаха те. 

Протестиращите настояха от църквата да подпишат декларация, че няма да пускат деца без родителите им. От църквата се съгласиха, но откразаха да отговорят на въпроса какво е финансирането на службите и храма. 

Два патрула на полицията дойдоха на протеста. Униформени изслушаха гражданите, а след това влязоха в храма. 

Въпреки няколко опита за по-груба саморазправа до сериозно напрежение не се стигна.