Опашки се извиха пред денонощиния ваксинационен кабинет в Пловдив. Десетки жители на града са избрали да се ваксинират тук, а не при своите лични лекари, тъй като препаратът на Астра Зенека все още не е достигнал до кабинетите на някои джипита. 

"За съжаление, при моята лична лекарка няма ваксини. Мисля, че тук ще стане по-бързо", обясни пред наш репортер един от чакащите. 

Припомняме, че компанията "Астра Зенека" намали драстично доставките на ваксината. Очакваното количество за месец февруари е било 451 832 дози. Сега се очаква да пристигнат 170 400 дози. Според новото разписание, очакваните доставки до месец август се равняват на 40% от първоначално планираните. 

53 000 ваксини се очаква да пристигнат в събота. По време на тазсутрешния брифинг здравният министър Костадин Ангелов заяви, че те ще бъдат моментално разпределени между ваксинационните пунктове и джипитата. Ако няма забавяне в доставката, наличните към момента количества ще стигнат до уикенда. 

Заради забавянето са временно спрени и зелените коридори. Според министър Ангелов "светлината в края на тунела" е препаратът на "Янсен", който вероятно ще получи регистрация през месец март.

Ангелов с остра критика към AstraZeneca: Имаме нужда от ваксини, а не от вашата учтивостНие се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв, каза още здравният министър