През последните три дни има тенденция у нас за покачване на броя на новозаразените, но паралелно с това има увеличаване на броя на ваксинирани. Над 20 000 са поставените дози през последно денонощие. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв“, каза Ангелов.

Той коментира и забавянето на доставките на AstraZeneca.

„Неприятно изненадани сме от поредната не спазена уговорена доставка с компанията, която доставя  ваксината от Оксфорд“, заяви той.

Още на 22 януари у нас са били доставени 117 000 дози от ваксината на AstraZeneca, като това са с 333 000 дози по-малко.

15 февруари сме получили информация за две доставки от 87 000 и  54 000 дози.

„Няма да получим нито една от тези доставки. Имаме обещание за 142 000 дози до края на февруари, а на 1 март евентуално ще получим 52 000,  а не очакваните тройно повече. Водим изключително сериозни разговори на високо ниво с фирмата доставчик. В рамките на два дни очакваме реакция и взимане на решение, че камионът за България ще тръгне. Тяхното отношение показва липса на оперативност. Ние сме заявили, че можем да изпратим самолет за наша сметка да поеме доставката, но към момента той стои и чака.  Не получихме отговори, а само едно писмо, разпространено до медиите,  където се казва, че производството на ваксини е с висока степен на технологична сложност и се полагат всички възможни усилия“, заяви Ангелов.

Поради тази причина той отправи и апел към компанията.

„Уважаеми AstraZeneca” нека да съм пределно ясен, нямам нужда от вашата учтивост и вежливост, а от ваксини, ако от вашият корпоративен свят това е допустимо, то в полето на медицината нещата са само черни и бели. Хората са или здрави или болни. Нека се спазват уговорките, тъй като на тази база ние правим всичко и накрая получаваме учтиво отказване, а камионите които изобщо не дойдоха, за тях не получихме дори и буквичка“, каза Ангелов.