Съдът даде ход на делото срещу Димчо Темелков. Бившият началник на полицията в Асеновград, който беше уволнен преди три години, е обвинен за прикриване на криминални деяния, фалшифициране на действителния брой сигнали за извършени престъпления, злоупотреби. Заедно с него обвиняеми са и шофьор на товарен камион в „КМД“ ЕООД-Пловдив за това, че е откраднал от дружеството 21 литра гориво, както и 49-годишен полицейски служител в сектор „Криминална полиция“ към РУ на МВР в Асеновград.

Тримата адвокати по делото бяха единодушни, че няма съществени процесуални нарушения, които да попречат на даване ход на делото. В съда не се явиха двамата собственици на фирмата „КМД” ЕООД, въпреки че са били редовно призовани.

Според адвокат Пейчева, защитник на Иван Бойчев, в досъдебното производство са били допуснати процесуални нарушения. Според адвокат Марков по обвинителния акт не са уточнени обстоятелствата по щетата, въпреки че нейният размер е посочен. Съдът отхвърли аргументите на двамата защитници, тъй като те вече са обсъдени от предишния състав на делото.

Делото ще продължи по същество на 19 ноември с разпитите на 9 свидетели. То ще бъде гледано по реда на съкратеното съдебно следствие. Съгласно нормативната рамка, Търновайски и Темелков дадоха съгласие да не се провежда разпит на някои свидетели и вещи лица, като при постановяване на присъдата бъдат взети предвид протоколите от досъдебното произвоство.

Обвиняемият Темелков и защитникът му Орлин Търновалийски поискаха разпит от съда на 35 свидетели, чиито показания вече са снети в хода досъдебното производство. След като казусът със свидетелите бе обсъден между адвоката и клиента му, 19 от тях отпаднаха. Търновалийски настоя и за призоваването на още двама свидетели. Първата порция разпити ще даде ход и на следващото заседание. "Отказахме се от 35 свидетели заради съкратеното следствие. Това обаче няма да доведе до по-лека присъда", обясни защитникът пред журналисти.

Най-тежкото, предвидено от закона, наказание за престъпленията, в които Димчо Темелков е обвинен, е лишаване от свобода от две до осем години, както и лишаване от права.