Възможността "Св. Мина" да се превърне в Ковид болница се е коментирала още през пролетта. Това съобщи Общинският шеф на здравеопазването в Пловдив д-р Калин Калинов по време на брифинг. Той допълни, че още тогава общинската администрация се е обявила категорично против това решение. Припомняме, че преди минути бе съобщено, че здравното заведение няма да бъде изцяло преобразувано. Днес се очаква и заповедта на РЗИ. 

"Нека е ясно, че щабовете взимат решения, които да предложат на министъра на здравеопазването и РЗИ, а те да излязат със заповед. През март месец съм участвал на такава среща, на която бе обсъждано тази болница да бъде преобразувана, но нито по време на извънредното положение, нито след това, това нещо се случи. На тази среща се обявих против и изнесох своите доводи, но те не бяха чути", заяви Калинов. 

Той бе категоричен, че болницата не отговаря на нито едно изискване, за да бъде инфекциозна. Тя не се намира в покрайнините на града, не разполага с паркинг и подход, а прозорците на болничните стаи са разположени директно над тротоара. Поради това, на 14 март от Общината входирали писмо до МЗ, Областния кризисен щаб и НОЩ с искане за възстановяване на Белодробна болница, което, по думите на Калинов, не било невъзможно към онзи момент.

Вторият вариант, предложен от местните власти, бил обособяване на отделни входове и създаване на изолирани сектори в Окръжна болница. Ако все пак бъде решено в Пловдив да бъде обособена общинска инфекциозна болница, администрацията настоявала това да бъде "Св. Пантелеймон", която разполага с достатъчен персонал, пулмологично отделение и се намира в покрайнините на града.

"Желанията са едно, мечтите са второ, реалността – трето. Ами ако в Св. Мина влезе човек, който има нужда от спешна помощ - истинска, професионална, квалифицирана? Състоянието му ще се мени през 10 секунди. С какво ще го лекуваме ние? С амбиция, желание, силно его, силни възможности или намерение да направим нещо друго? Никой не трябва да си играе със здравето на гражданите", заяви на свой ред зам.-кметът Анести Тимчев. 

Той допълни, че общината заделя необходимите средства, независимо от проблемите с бюджета. 

Подготвен е точен доклад, който ще бъде разгледан лично с председателя на НЗОК. По заповед на кмета се изготвя и анализ на риска за самата болница. 

"Медицинската услуга е комплексна, тя не е механичен сбор от брой хора, а резултат от екипност. Към днешна дата влязоха като доброволци още 8 студенти и един санитар. Към този момент, ако преминем към новата заповед, а тя е факт, оставаме с дефицит около 4 лекари и 12 медсестри. Набирането на кадри не е механично, необходимо е време, за да може този екип да работи заедно и да е в полза на пациентите. И това не попада в анализа. Така че нека оставим политическото говорене и оставим работата на специалистите", апелира Калинов. 

Обрат! „Свети Мина" няма да бъде болница само за лечение на коронавирусОт днес ще бъде издадена заповед, която да спре трансформирането