Преустройството на МБАЛ "Св. Мина" в специализирана болница за лечение на среднотежки случаи на коронавирус стартира още днес. Това решение е взел Медицинският щаб по време на днешно заседание. То ще протече поетапно, като днес ще бъдат разкрити 22 легла, а на 11 ноември - още 30. 

Останалите легла за лечение на коронавирус трябва да бъдат разкрити до 16 ноември, като дотогава лечебното заведение ще разполага с общо 150 легла за болни от коронавирус. Пациентите в кардиологията на МБАЛ „Св. Мина“ ще бъдат приведени  в болничната база на ул. „Весела“. 

Освен това, щабът изисква от управителя на здравното заведение да осигури 24-часова възможност за консултация на пациентите с анестезиолог.

Главният секретар на РЗИ д-р Сийка Димчева заяви, че в болницата има работеща кислородна инсталация, а интензивното отделение в кардиологията е в отлично състояние. По думите ѝ в болницата работят 72-ма лекари, от които 27 са над 60-годишна възраст. Медицинските сестри са 47, от които 20 - над 60 години.  Тя смята, че базата е в добро състояние.

Полк. д-р Ангел Гозманов – директор на МБАЛ Пловдив към ВМА, също коментира базата на общинската болница и добави, че няма време за капиталови разходи на този етап.

А според директорът на Спешна помощ -  д-р Стойнов, НЗОК осигурява нужното финансирането на МБАЛ „Св. Мина“ за прием и лечение на средно-тежки случаи на COVID-19.

Междувременно синдикати излязоха с отворено писмо до областния управител Дани Каназирева, обявявайки се против преобразуването ѝ. Синдикатите се позоваха на липса на необходимото оборудване - в частност респиратори. Те допълниха, че най-подходяща за целта би била Белодробна болница.

Позицията на губернатора - вижте в линка:

Каназирева vs. Общината: Кой ще финансира преструктурирането на "Св. Мина"?Единствената ми молба към администрацията е за допълнителни възнаграждения на персонала, коментира пред журналисти областният управител

На проведеното днес заседание на  Медицинския щаб бяха обсъдени и мерките на територията на Пловдив и областта след 12 ноември. От Областна управа обаче засега не разкриват какви ще бъдат те. Тепърва предстои мерките да бъдат обсъдени с останалите членове на ОКЩ и приети, обясниха от щаба.