Фалстарт на новата избирателна дисциплина Предприемачество, по която зрелостниците можеха да положат матура тази година.  Това показват резултати, който пловдивските абитуриенти са постигнали на втората ДЗИ, представени от директорът на РУО-Пловдив Антоанета Кръстанова.

Четвъртокласниците в Пловдив вдигнаха успеха! Двойните шестици на НВО са близо 900406 деца обаче са изкарали две двойки

Дванадесетокласниците в града и областта са изкарали по пилотната дисциплина среден резултат от 38,49т. от пълния обем точни. Това е третият най-слаб резултат от избираемите дисциплини, предхождан само от предметите биология – 36,46т. и Информационни технологии -30,75 т.

Най-успешна пък е матурата по Английски език Ниво B1.1. Там постигнатият среден брой точки е 82,10т. Успехът тук е осезаем, а 49 пловдивчани не са допуснали нито една грешка, с което са си заслужили пълната шестица.

Статистиката показва, че лингвистичните способности на абитуриентите от Пловдивско не са за подценяване. Най-висока резултатност е постигната на ДЗИ както следва- Английски, Руски, Италиански, Немски и Испански езици.

След чуждите езици се нареждат сметките. Седма по успех е математиката с 68,55т.

В една от предпочитаните избираеми дисциплина от години насам – философията, зрелостниците от Пловдив са постигнали успех от 64,62т.

Оказва се, че избираемите матури по природните науки не са били силната страна на учениците от Випуск 2022. Изпита по География има среден успех от 49,37 т., следван от Химия – 43,17т.

Най-многочислени са двойките в областта на Биология и здравно образование. Макар да е избираем предмет, който често предпочитат бъдещи студенти по медицина или ученици от профилирани паралелки, тук усреднения резултат е 36,46т.

Доста е трудно обаче да се сравняването на успеха в отделните дисциплини, предвид различни брой на ученици, положили изпита. Това поясни Пакова, в допълнение на контрастното представяне на пловдивските зрелостници.

Както TrafficNews писа преди дни – оценките на пловдивчани от матурата по задължителния предмет Български е трета в страната. Днес обаче стана ясно, че няма нито една пълна шестица в града и областта. а броя на двойките -582, е с малко над 5% повече от този на шестиците – 394 (тези над 84т.)

Пловдивските зрелостници на 3-то място по успех на матурата по БЕЛ, средната оценка - четворкаИзбираемият изпит на пловдивчани с по-добър този по български, но не и на фона на страната