Броя на четвъртокласниците в Пловдивско, които са изкарали отлични оценки и на двата изпита от Националното външно оценяване, е скочил драстично за тази учебна година. Отличниците от двете малки матури са 887 или с близо 29 на 100 повече от миналогодишните.

Тази положителна тенденция представи директорът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова. Учениците положиха изпити в областта на Български език и литература и Математика в края на май месец.

По данни на образователната институция 2064 четвъртокласници от Пловдив  областта са постигнали отлични оценки са изпита по БЕЛ. Това представлява малко под 40% от общия брой на явили се ученици – 5335. няма обаче деца, постигнали максималният брой от 100т.

На фона на този положителен резултат, 523 от почти завършващите началния етап на образование не са успели да прехвърлят критичната линия и са изкарали двойки на изпита по български език.

Така с общ брой от 71,38т. учениците от града и областта са стигнали до 9-то място за страната по успех.

Другият изпит, който положиха малчуганите, беше по математика. Там, оказва се, пловдивчаните са заслужили 5-тата стълбица по успех в България. А общият резултат от постигнати точни е 58,40т.

Директорът на Регионално управление на образованието предостави цифрата на пълните отличници, преминали матурата без нито една грешка. 146 малчугана са изкарали 100т., или около 2,7% от всички, явили се на матурата.

Числата и сметките се оказват силна страна на 1131 ученици – изкарали шестици на НВО. За съжаление, точно с 200 по-малко представлява броят на двойкаджиите - 931 четвъртокласници не са успели да постигнат минимума. Брой на децата, изкарали две двойки, е 406. 

Директорът на РУО Антоанета Пакова заяви, че тепърва специалисти ще се заемат с анализ на получените данни. Експерти в различни области ще имат ангажимента да отсеят дефицити и образователни пропуски при четвъртокласниците, като целта е в следващата учебна година те да бъдат по-подробно включени в плана.