Опашки се извиха пред големите магазини за техника в града на тепетата, за да се възползват от традиционните за края на месец ноември намаления. Въпреки кризата, в различните обекти се предлагат промоции на някои стоки от 20 до 60%. Тази година повечето търговски вериги у нас обявиха, че черният петък ще се проведе на 20 ноември. В западните държави той тепърва предстои на 27 ноември. Намаленията обаче ще продължат със седмици, а някои вериги обещават такива да има чак до Коледа. 

Докато някои от клиентите са доволни от отстъпките, други смятат, че те не са реални, а цените умишлено се завишават през първите седмици на ноември. Коронакризата със сигурност е оказала ефект върху разпродажбите. Пред медията ни пловдивчани споделят, че ги намират за далеч по-обрани, в сравнение с предишните няколко години. 

Традицията на Черния петък прескочи у нас от САЩ, където часът на големите отстъпки идва след Деня на благодарността, който се възприема за начало на коледния пазар. 

Там магазините отварят много рано – около 5 сутринта, а някои най-големи търговски вериги – даже в полунощ. За първи път е използвано наименованието "Черен петък" във Филаделфия през 1961 г., за да опише тежката пътна обстановка и натоварения трафик в петъка непосредствено след Деня на благодарността.