Чудовищният скок в цените на електроенергия, газ и храни тревожи над 90% от пловдивчани. Това показва анкета на TrafficNews, резултатите от която са меко казано притеснителни.

Близо 78 на сто от запитаните споделят, че се притесняват как ще погасят месечните си разходи за ток и първостепенни консумативи – в това число насъщния. На практика откриваме, че 8 от 10 от запитаните не са в състояние да „дишат спокойно“, докато очакват сметката им да пристигне в числото на зануляване.

Още по-обезпокоително обаче е, че цели 10% от запитаните пловдивчани заявяват, че домакинствата им вече са на червено. Един на всеки 10 жители на града под тепетата не само се задъхва с плащане на сметките си, но заявява, че няма идея как ще избута тежкия период на инфлация.

Около 5 на сто посочват, че имат собствен бизнес, който е на крачка от фалит. Колапсът идва отново заради невъзможността да се погасят непосилните сметки за електричество. Припомняме, че за промишлен ток цифрите скочиха с близо 3 пъти над тези, които бизнесът е плащал за също число на миналата година.

Едва 8% от запитаните заявяват, че не се тревожат как ще преминат през периода на инфлация. Те намират себе си и домакинствата си за достатъчно икономични, за да се справят финансово с поскъпването на базовите им нужди.

Припомняме, че на фона на сериозния скок на цените на електричество, газ и почти всички храни, община Пловдив възнамерява да внесе предложение за вдигане на редица такси на пловдивчани. Темата предизвика бурни дебати, а много от гражданите се изказаха критично към идеята на местната власт. TrafficNews ви представи мнението на пловдивчани по темата, чуйте го:

Скок в цените на билетите и синя зона! Какво мислят пловдивчани?Община Пловдив ще внесе предложение за вдигането на почти всички такси и услуги