Румен Порожанов е част от кабинета "Борисов" 3 от първия ден на управлението. Той беше избран за министър на земеделието и храните на 4 май 2017 година, а оставката му идва приблизително на средата на мандата - 14 май 2019 година.

Кой ще посочи наследника?

Румен Порожанов бе излъчен като министър в коалиционния кабинет на ГЕРБ и Обединените патриоти от квотата на партията на Бойко Борисов - ГЕРБ. Така, ако се стигне до гласуване и приемане на оставката му от Народното събрание, голямата партия в управлението трябва да посочи негов заместник.

След като от ГЕРБ се спрат на нов министър, партията мандатоносител ще го представи на коалиционен съвет с Обединените патриоти. Досега при всяка рокада, квотното разпределение се е запазвало.

Кариера

Румен Порожанов има дълга кариера във високия ешелон на властта. от 2011 година до 2013 - в първото правителство на премиера Бойко Борисов, е директор на държавен фонд "Земеделие". При кабинета "Орешарски" е освободен от поста, а по времето на служебното правителство на Георги Близнашки е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на финансите. При втория кабинет на Борисов се връща като шеф на Държавен фонд "Земеделие". При третото, през 2017 година, е избран от 44-тото Народно събрание за министър на земеделието и храните.

Поредна промяна в кабинета

Министър Порожанов е деветият член на кабинета "Борисов" 3, който заявява пред премиера Бойко Борисов своята оставка, един си тръгна, защото остана без министерство. До обсъждането на две от оставките в парламента изобщо не се стигна.

През февуари 2018 енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че напуска поста си заради покупката на ЧЕЗ от "Инерком" на Гинка Върбакова. Оставката й обаче така и не беше внесена от министър-председателя за обсъждане на Народното събрание.

Другият подобен случай е със социалния министър Бисер Петков. Той подаде оставка заради протестите на майките на деца с увреждания за промени в законодателството. Премиерът я прие, но след като самите майки се застъпиха за него, оставката му изобщо не стигна до обсъждане.

Седем членове на правителството обаче се сбогуваха с креслата си за по-малко от две години. Първи беше Николай Петров, който подаде оставка на 30 октомври 2017-а след съмнения около обществени поръчки, спечелени от бащата на детето на дъщеря му.

На 31 август 2018 трима хвърлиха оставки накуп заради трагедията с падналия автобус край Своге. С постовете си се сбогуваха Валентин Радев като вътрешен министър, Ивайло Московски като транспортен и Николай Нанков като регионален. Оставките им бяха приета на 20 септември.

Два месеца по-късно с креслото си на вицепремиер се сбогува Валери Симеонов. Той предизвика остра обществена реакции и дълги протести заради изказването си към майките на деца с увреждания като ги нарече: "Кресливи жени с уж болни деца".

Последната оставка беше на Цецка Цачева. Тя си тръгна от поста на правосъден министър като първа жертва на скандала с евтините имоти на властта, станал известен като „Апартаменгейт”.

Извън осемте оставки, един министър остана без министерство и така му се наложи да напусне кабинета. Шест месеца след края на европейското председателство на България, ресорното министерство беше закрито и Лиляна Павлова се върна в парламента.

Сутрешно: Порожанов хвърли оставка – Борисов я прие!Не искал атаката срещу него да влияе на работата на кабинета

Цецка Цачева подава оставка заради апартамента в кв. "Изток"Тя е била привикана за обяснение в кабинета на премиера Борисов