Скоро ще приключи изграждането на високоскоростната пътническа влакова линия, която ще свързва Халкалъ - началната гара на Истанбул, с международната гранична гара Капъкуле на българо-турската граница.

Пускът на линията, която се подготвя от 2015 г., ще превърне в привлекателен център Тракийския регион, включващ областите Къркларели, Одрин и Текирдаг с другите области на Турция и съседните й държави, заяви депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) от Къркларели (Лозенград) Селяхаттин Минсолмаз на среща с кметските наместници в област Къркларели.

По думите му високоскоростната жп линия ще обслужва областите Къркларели, Одрин и Текирдаг (всичките в т.нар. Одринска Тракия, б.р.) и това ще започне в най-скоро време.

"Пускането на новата високоскоростна влакова линия е от изключителна важност за развитието на Тракийската област. Проектът започна от Къркларели и целта е да превърне нашия район в привлекателен център. Ако до вчера в района говорехме само за земеделие и животновъдство, в близко бъдеще ще говорим и за развитието на други сектори", посочи Минсолмаз.

"По линията ще има две спирки - Бююккаръштъран и Бабаески. Предвижда се да се пусне отделна линия до центъра на Къркларели. Най-важното е, че с пуска на високоскоростния влак ще се осъществи връзката на Тракийския регион с 15-милионния Истанбул", заяви турският депутат.

Припомняме, че тази година официално тръгна жп линията Пловдив - Одрин. Влак се движише обаче само на 1 и 2 юни и скоропостижно маршрутът отпадна. 

На сайта на БДЖ информацията за влака до Одрин беше свалена. По-късно се появи официално съобщение, че композицията временно спира.

 "За осигуряване на по-удобна възможност за пътуване до Турция, която да обхваща по-широк кръг от клиенти на националния железопътен превозвач, в момента се изготвят варианти влакът до Одрин да тръгва от София", се казваше в него. От вече близо 4 месеца няма никаква нова информация по казуса, а влакове между Пловдив и Одрин няма. 

Радостта беше кратка! Спират влака между Пловдив и Одрин! Защо?От БДЖ обмисляли варианти как локомотивът да тръгва от София...