Част от дерайлиралата товарна композиция в Пловдив все още се намира на жп линията на Централната гара в града. Цяла нощ аварийно-спасителните екипи работиха по разчистването на трасето. Последни ще бъдат изтеглени дерайлиралите локомотиви. Преди това от гарата бяха изведени цистерните с газ пропан бутон.

Как Пловдив се размина от Хитрино 2 и кой е виновен за дерайлиралия влак?НКЖИ и Булмаркет си прехвърлят вината за инцидента

Премиерът Бойко Борисов кацна снощи директно в Пловдив на връщане от участието си в Мюнхенската конференция по сигурността, за да се запознае лично със ситуацията. Той беше информиран, че разследването на случая е поето от следователите от Националната следствена служба и се извършват всички необходими процесуално-следствени действия. Композицията е превозвала цистерни със запалими вещества и е собственост на фирма "Булмаркет'. Същият локомотив е превозвал композицията, която се взриви в Хитрино преди години. Това заяви пред TrafficNews.bg заместник-директорът на Булмаркет Светослав Първанов.

Какво казаха зам.-директорът на „Булмаркет” Светослав Първанов и директорът на Национална компания „Желозопътна инфраструктура” – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

„Всички локомотиви са технически изправни – имат технически паспорти, регулярно минават на прегледи. Дерайлиралият локомотив е „Сименс” на около 15 години. те са много добри сравнени с локомотивите на БДЖ. Най-вероятно ще сменим номера на локомотива, защото той не ни носи късмет”, коментира Петър Ганев, управител на „Булмаркет”.

Цистерните също са проверени и са в изправност, увериха от „Булмаркет”.

Подробности за инцидента вижте във видеото на TrafficNews.bg