Апелативният спецсъд трябва да реши днес дали да пусне Миню Стайков от ареста. Магистратите ще се запознаят с тройната медицинска експертиза на алкохолния бос и ще преценят дали той може да бъде лекуван в МВР болница. На заседанието преди седмица стана ясно, че Стайков е обявил гладна стачка в знак на протест заради липсата на адекватни условия да се лекува. Той беше преместен от следствения арест в МВР болница. Бизнесменът се появи отново в инвалидна количка на пред Апелативния специализиран съд за поредното искане за изменение на мярката му за неотклонение. 

В края на миналата година Стайков се оплака, че е прекарал мозъчен инфаркт, придружен с пареза.  Заради влошеното му здравословно състояние съдът назначи комплексна тройна медицинска екпертиза, която трябва да бъде съставена от двама уролози и един невролог.

Защитникът на Стайков адвокат Лъчезар Таков беше категоричен, че не иска експертизите да се извършват от лекарите в МВР болница. Причината беше, че не приема за обективно тяхното становище и че смята, че специалистите в лечебното заведение към затвора не полагат грижи за клиента му. Таков настоя тройната експертиза да се извърши в друга болница. В крайна сметка съдът се съгласи тя да бъде направена в "Пирогов".

Почти веднага след това решение на магистратите в медиите се появи информация, че именно в „Пирогов” е правена и експертизата на сина на Миню – Стайко Стайков, който беше пуснат незабавно от ареста след прегледи в болницата и становището на специалистите там. От какво всъщност страда Стайко така и не стана ясно. В момента той е под домашен арест.

От „Пирогов” обаче категорично отрекоха тази информация и казаха, че експертизите на сина на алкохолния бос са правени в друга болница.

В началото на май спецсъдът остави в ареста Миню Стайков по последното, трето обвинение, което прокуратурата му повдигна - за злоупотреби и деклариране на неверни данни с цел да бъдат отпуснати средства от еврофондове.

Разследването се води срещу 8 души, свързани с "Винпром Карнобат", които са обвинени за злоупотреби с еврофондове, а сред тях е и Стайков. Той е в ареста от осем месеца по други обвинения - за държане на контрабандни цигари и данъчни престъпления. По закон трябваше да бъде освободен, тъй като изтича максималният срок за задържането под стража. С новото обвинение обаче арестът беше удължен.
 

Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя. По делото вече беше разпитан подалият оставка министър на земеделието Румен Порожанов в качеството му на бивш директор на Фонд „Земеделие“.

Междувременно вчера в Карнобат започна подписка в защита на техния съгражданин Миню Стайков, която ще бъде изпратена и до Народното събрание.

В инициативния комитет са включени общински съветници, бизнесмени и жители на града. Те събират подписи пред читалището в Карнобат.

По думи на един от инициаторите - адвокат Стефан Кенов, петицията до Народното събрание ще има три основни искания. Едно от тях е преразглеждане на законодателството и определяне на максимален срок, в който човек, задържан под стража, може да стои без присъда и без внесен обвинителен акт.

На второ място - ако може, това да бъде свършено колкото се може по-бързо, добави Кенов. Той посочи, че последното искане е да се преразгледа цялото законодателство по отношение на задържаните под стража. От Инициативния комитет настояват българското законодателство да бъде съобразено с Европейската харта за правата на човека.