Екоинспекцията започва проверка в автоморгата в Хасково, която горя през уикенда. Директорът на РИОСВ в Хасково – Димитър Илиев, посочи, че не е имало замърсяване на въздуха в града в деня на пожара. Серният и азотният окис са били в норма, според направените замервания, обясни той.

Според прокуратурата този обект е за изкупуване на черни и цветни метали, но всъщност е работил като автоморга – продавали са се авточасти и са се разфасовали коли.

„Автоморгата е законна, разрешителните са издадени през 2012 г., а през 2013 г. има допълнение и изменение. Тя е както за черни и цветни метали, така и за излезли от употреба моторни превозни средства“, посочи Димитър Илиев пред БТВ.

По думите му законът изисква такива обекти да бъдат в промишлени и складови зони или на железопътна инфраструктура, обясни още директорът на РИОСВ.

Екип на РИОСВ ще проверява дали са спазени условията в издаденото разрешително. При пожара са изпепелени почти напълно над 100 автомобила, а по данни на пожарната на мястото има над 300 складирани коли.

Автоморгата се намира на около два метра от релси на жп гарата в Хасково, а от другата страна е склад на „Топливо“, в който се съхранява огромно количество лесно запалими материали.

Пожарът в Хасково, изпепелил над 100 коли, избухнал заради човешка грешка?Най-вероятно искрата е тръгнала при разрязване с оксижен на една от бракуваните коли