26-годишната Галя, майка на изоставеното 4-месечно бебе в центъра на Пловдив, е оставила детето поради финансови причини. Тя решила да избяга в родното си село, след като изоставила Мехмед, но преди това се върнала да види дали детето е там. Побягнала, след като видяла полиция на мястото. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на прокуратурата и полицията в Пловдив. 

След като полицията разпространи снимката на бебето, вчера в Четвърто районно се е появил гражданин, който е разпознал детето от репортажи в медиите, обясни директорът на ОД МВР - Пловдив Атанас Илкова. Той обясни, че родителите живеят по адрес в Аджисан махала, а вчера бащата е открит в Кричим. Дядото на Мехмед не го бил виждал няколко дни. 

Както TrafficNews.bg съобщи, майката, която е от ромски произход, е оставила детето си на асфалта до кола на паркинга на БДЖ. Оказва се, че районът не е случаен - тя е припечелвала от просия в близост до Централна гара. Няма яснота колко време е лежало детето на асфалта, но късметът му се усмихва, след като за малко не е било сгазено от кола в паркинга.

"На 24 април, около 14 часа, свидетел вижда на паркинга на БДЖ дете да лежи на асфалта. Той видял как автомобил маневрира, за да паркира и имало реална опасност да сгази детето. Той е дал знак на шофьорката да спре, а в колата е имало още една пътничка, която е свидетел", посочиха районният прокурор Чавдар Грошев. 

Мехмед е роден на 28 декември 2018 година в Пловдив. Майка му Галя е от с. Обручище, Стара Загора, а баща му Григор от Аджисана в Пловдив. Галя има още едно дете на 4-5 години, което е изоставила. Запознала се с Григор и дошла да живее при него, а няколко месеца след това забременяла. Двамата нямат брак. Когато се родил Мехмед, баща му Григор бил в Швейцария, където работил. Върнал се преди няколко месеца и заедно с Галя и Мехмед се изнесли на в Кричим при роднини. 

Галя обаче решила да остави детето поради финансов недоимък. След като вчера бе арестувана, младата жена обяснява, че причината за действията ѝ е недоимък, обясни прокурор Грошев. Бащата Григор обаче искал да се грижи за детето, въпреки че засега не го е припознал. Галя твърдяла, че след като изоставила детето, е отишла до нейна приятелка, от която е взела пари, за да иде в  Обручище. Върнала се на мястото, за да види как е бебето, но нямала намерение да го взима с нея. Когато видяла полиция, изплашила се и си тръгнала, каза още Грошев.

"Мярката, която ще предприемем е приемно семейство. На 30 април ще бъде изписано и настанено. Бабата на детето твърди, че майката няма капацитет да се грижи за децата си. Самата тя отглежда другото й 5-годишно дете. Трябва бащата да припознае детето и тогава може да заяви, пред Закрила на детето, че иска да го отглежда", обясни Надя Танева, директор Социално подпомагане. Тя допълни, че бащата има трима братя и четири сестри.

Майката на изоставеното бебе в Пловдив се отказала и от първото си детеСпоред жителите на махалата родителите на малкия Мохамед били наркозависими