Биоразградим стол, онлайн платформа за български автори, организирани планински турове край Пловдив - това са част от проектите, попаднали във финалната десетка на конкурса "Най-добър млад предприемач". Петимата победители бяха наградени по-рано днес, а първото място зае Галин Генов. 

Както вече съобщихме, младежът е разработил проект за адаптиране на залата по фехтовка в Пловдив за нуждите на инвалиди. Негова подгласничка стана галеристката и актриса от Пловдивския драматичен театър Патриция Пъндева. Тя ще инвестира наградата си от 4 000 лв. в създаването на онлайн платформа за български автори. Целта е да се даде поле за изява на повече наши артисти. 

Реализацията на проета ще струва поне 15 000 лв., разказа младата галеристка пред журналисти. Тя е категорична, че ще направи всичко необходимо, за да осъществи идеята си. 

"По време на карантината разбрах, че има хора, които ще правят нещо подобно. Не искам да правим еднакви неща и да сме конкурентни като идеи. Затова ще изчакам и ще доразвия бизнес плана си", сподели тя. И допълни, че се е отдала на заслужена почивка по време на пандемията. Решила да не предприема действия, за да развива проекта, тъй като много хора са инвестирали в редица покупки по време на изолацията, за да проедолеят стреса. "По този начин много се "забатачиха". Не исках да подвеждам хората да купуват неща, които няма да им са нужни, предвид ситуацията", коментира тя. 

Третата награда от 2 000 лв. грабна Тодор Михайлов, чийто проект е свързан с планинския туризъм край Пловдив. Второто трето място си разделиха Виктория Ангелова и Мирослав Гаригов. Бизнес плановете им за отдаване на велосипеди под наем и създаване на нова настолна игра бяха отличени с награди по 1 000 лв.

Извън финалното класиране, но в ТОП 10 остана идеята на Цветелин Цветков и Атанас Маринов за изработване на биоразградим стол, който да е в помощ на хора с гръбначни увреждания. Той би бил от полза на тези, които прекарват по-голямата част от деня си седнали.

"Заседналият начин на живот е чумата на 21 век и гръбначните проблеми стават все по-големи в световен мащаб. Така се роди идеята за нашия проект - стол от природни материали, който да е биоразградим", разказа Цветелин. Столът е люлеещ, чрез полюшването на него се за изместване на точката на напрежение в гръбначния стълб. Според него той може да бъде и добро помощно средство при рехабилитация на гръбначния стълб.

Засега нестандартното изобретение има само един прототип. Цветелин и Атанас се надяват да започнат да го произвеждат в България, тъй като пазарът предлага качествени материали. Самият стол е изработен от многослоен шперплат и е изцяло биоразградим. 

Най-добрият млад предприемач в Пловдив инвестира в спортен клуб за инвалидиПет са финалистите в конкурса тази година

Наградата от 500 лв. на ВУСИ за най-млад участник в конкурса спечели Николета Енева, която работи по създаване на пловдивска уеб общност. Заедно със своя съпруг, тя работи по създаването на академия за курсове по IT, чужди езици и други специалности, които да са на достъпни цени и да помогнат за бъдещата реализация на хората.