Анулират болничния лист, ако не се лекуваш вкъщи или не ходиш на преглед

Така ще се намалят фалшивите болни, смятат джипитата

България 26.09.2019 08:10 48943 9
Анулират болничния лист, ако не се лекуваш вкъщи или не ходиш на преглед

Болничният лист да се анулира, ако пациентът не се лекува в дома си и не отиде на контролен преглед. Това предлагат като мярка срещу бума от фалшиви болнични от сдружението на семейните лекари. Това е свързано и със споровете между синдикати и работодатели кой да плаща болничните.

С издаването на болничния, освен терапия джипито може да назначи и допълнителни изследвания. Задължително определя и дата за контролен преглед на пациента. Идеята е, ако той не се яви и не представи резултатите от изследванията, лекарят да може да поиска анулиране на болничния.

"Да има все пак някаква санкция и да има отговорност. Отпуските ги дава работодателят, не ги дава личният лекар или който и да било лекар", коментира д-р Гергана Николова, която е общопрактикуващ лекар.

Пациентите да носят отговорност и, ако не спазват режима в болничния лист, предлагат още медиците.

"Дали той е домашен леглови, дали той е домашен свободен, дали е с напускане или ненапускане на населеното място, там има определен режим, който трябва да се спазва. Ако този режим не се спазва това би трябвало да бъде основание за анулиране на болничния лист", добави д-р Николова.

Идеята на лекарите е работодателят да може сигнализира НОИ, ако се усъмни, че служител не спазва предписания режим.

"Това са интересни предложения, но аз се притеснявам да не би работодателите да трябва да се заемат с едни несвойствени за тях функции да следят хората, които са в болничен, дали наистина са болни или правят нещо друго", коментира обаче Надя Василева - специалист по човешки ресурси.

"Мога да кажа това, което се случва в западноевроейските държави - по искане на работодател може да се направи проверка в дома на лицето", обясни Ваня Григорова от КТ "Покдрепа".

Ако предложенията на лекарите бъдат приети, синдикатите ще настояват бизнесът да да плаща 100% първите три дни от болничните.

Акценти

Изпрати новина