Йогата е прекрасно средство за поддържане на здраве и хармония в ежедневието. Практикуването на йога е ритуал, който помага да се свържем с тялото, ума и духа си. Въпреки това, когато става въпрос за йога по време на цикъл, жените се питаме дали дали е безопасно и ефективно да я практикуваме.

Менструалният цикъл е естествен процес на женското тяло, който може да донесе различни усещания и изменения. Много жени са по-чувствителни и усещат болка по време на менструацията си. Важно е да се обърне специално внимание на начина, по който се практикува йогата. За много жени йога по време на менструация може да бъде полезна практика, която им помага да се отпуснат, да облекчат дискомфорта и да поддържат здравето на тялото си.

Важни условия за провеждане на йога през този период са:

1. Ако се усеща прекалено много дискомфорт или болка по време на цикъла, трябва да се почива пълноценно през първите дни от периода. Някои пози и движения, които са комфортни през останалата част от месеца, може да бъдат по-неудобни по време на цикъла.

2. Някои йога упражнения могат да бъдат особено полезни по време на цикъл. Например пози, които подпомагат циркулацията в областта на таза и корема, могат да помогнат да се облекчат болките и дискомфорта. Пози с фокусиране върху дишането и релаксация също могат да бъдат особено благоприятни. Ето две от тях:

Поза кобра (Бхуджангасана)

Ляга се по корем, като краката се изпъват. Дланите се поставят до гърдите, а лактите до тялото. Ръцете и пръстите на краката се изпъват, докато се вдишва, а главата бавно се наддига от пода. Задържа се около 30 секунди в тази поза, след това се издишва и тялото се отпуска.

Поза котка (Марджарясана)

При нея ръцете са перпендикулярни на пода, а коленете се намират на ширината на бедрата. Вдишвайки се подвига опашната кост нагоре, а издишвайки се наддига гръбначният стълб и брадичката се навежда към гърдите. Упражнението може да се повтори няколко пъти.

3. Йогата е също и духовен път, който ни помага да се свържем с околната среда. По време на цикъла, когато сме по-чувствителни и уязвими, може да се открие по-голяма нужда от душевна подкрепа. Това, което работи за една жена, може да не работи за друга. Важно е да се отдели време и да се намери практика на йога, която е подходяща и благоприятна за конкретните нужди и усещания по време на цикъла, пише puls.bg.