Белгийски учени установиха, че музиката влияе на вкуса на напитките и храната, и дори може да промени усещането за алкохолно съдържание, съобщи в. "Дейли мейл".
Учените провели експеримент, при който дали на доброволци една и съща бира под различен музикален съпровод и установили, че хората я описват различно в зависимост от звуковите стимули.
На фона на мелодии като от филми на "Дисни" бирата се сторила на доброволците по-сладка. Пискливите звуци я вкиселявали, а при преобладаващи басови тонове тя им се струвала по-горчива и по-силна.
"За пръв път демонстрирахме, че е възможно систематично да бъде модулиран възприеманият вкус и сила на бирата със звукови средства", каза д-р Фелипе Карвальо от Свободния университет в Брюксел.
Този ефект се нарича синестезия и се дължи на прехвърляне на стимула за едно сетиво върху мозъчния център за друго.
TrafficNews.bg