Прилепи ще бъдат подслушвани с ултразвук в няколко родни града. Снимки и игри също ще покажат особеностите на хвъркатите бозайници. Това са част от инициативите по случай Международната нощ на прилепите. Различни изложби, игри, презентации, филми и арт работилници ще разкажат на малки и големи за живота на летящите бозайници, родили комиксовия герой Батман. 

В отбелязването на Нощта ще участват организации, институции и граждански групи, сред които Зелени Балкани, регионалните исторически музеи в Благоевград, Плевен и Русе, Природен парк "Врачански Балкан", както и няколко общини. 

"Нашата цел е да покажем, че прилепите не са никак страшни, а напротив различни и симпатични. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер! 

Нека всеки един от нас помогне с разпространяването на информация за важното значение на прилепите, така може да ги опазим за в бъдеще. В момента един от начините да опазваме и над 6000-те пещери в България е ако в тях има прилепни колонии. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите – местообитание 8310 неблагоустроени пещери", информират организаторите.

Вижте какво включва програмата на Нощта на прилепите по градове:

В Стара Загора (20 септември) Зелени Балкани очакват гостите си, за да им представят изложба с фотографии на 33-те вида прилепи, които се срещат в България. Приготвили сме банери с ценна информация и много забавления с игри и арт ателиета.

Във Враца (26 септември) събитието ще се проведе в Природозащитен Център "Натура" и се организира от Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан", които са подготвили презентации, „прилепни игри“ и различни ателиета. В мероприятието ще се включат няколко класа с ученици, за да научат от първа ръка за старите гори и пещерите, дом на прилепите във ПП "Врачански Балкан".

В Благоевград (27 септември) – БФБ и Регионален Исторически Музей (РИМ)-Благоевград организират разнообразни и интересни занимания, свързани с прилепите за малки и големи. Най-атрактивната част от програмата ще бъде рисуването със светлина, благодарение на АЛОС в РИМ – Благоевград. 

18:30 - 19:30 - "5 години Международна нощ на прилепите в Благоевград" - (презентация и среща с вече пораснали участници в събитията)
19:30 - 20:30 - "Да си направим нещо прилепско" - арт работилничка
20:30 - 21:30 - "Разходка с прилепи" - обиколка на кв. Вароша с детекрор за прилепи
20:30 - 22:30 - Ателие "Рисуване със светлина: - организирано от център АЛОС

В Плевен (30 септември) – Регионален Исторически Музей (РИМ)-Плевен, Фондация ЕкоОбщност и Зелени Балкани ще организират съвместно занимания за прилепите в градската  градина на Плевен. Подготвени са изложба и банери с информация, както и арт ателиета и игри.

В Ловеч (01 октомври) – Зелени Балкани и община Ловеч организират информационна кампания за нощта на прилепите за малки и големи в Музея на минералите (или известен като Музейна сбирка „Васил и Атанас Атанасови“).

В Пловдив (05 октомври) Зелени Балкани ще отбележи Нощта на прилепите от 17 ч в градската градина на Пловдив (Цар Симеоновата градина). Към организацията се присъединяват и Академия КИТ с интересни творчества; Регионален Природонаучен Музей - Пловдив с презентация за прилепите; Спелео Клуб "Пълдин" с показно за връзване на пещерни възли; Дирекция Екология към община Пловдив със забавна викторина с награди. С всяка изминала година участниците стават все повече и повече, ето защо ще разгърнем фотографската изложба за прилепите, както и банери с информация в централната част на градината до Виенския павилион. Ще обозначим кътове за арт ателиета и за образователни филмчета.  Привечер по традиция ще издебнем прилепите, за да ги подслушваме с ултразвуков детектор.
 
Ориентировъчна програма (очаквайте подробности):
17:00 – Откриване на събитието с фотоизложба и информационни банери
17:30 - Специалните ни гости ще разкажат за съжителството със защитени видове
18:00 – Прилепни игри
18:30 – Арт ателие
19:15 – "Прилепите на остров Борнео" – Как изглеждат 2 милиона прилепа, излитащи от пещера? Какво значение имат многочислените прилепни колонии за тропическата джунгла в Национален парк Мулу? На тези въпроси ще ни отговори Светлозара Казанджиева от РПНМ – Пловдив с видео и снимки. 
19:45 – Подслушване на прилепи със звуков детектор
20:00 – Край на събитието
 
В Бургас (10 октомври) – Българска Фондация Биоразнообразие и Зелени Балкани организират в зала Георги Баев на Културен център "Морско Казино" презентация, изложба фотографии, арт занимания относно прилепите, а по-късно и наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина.
 
В Поморие (11 октомври) екип на Зелени Балкани подготвя научно-популярна презентация, арт ателиета и занимания с интересни факти за прилепите.
 
В Русе (18 октомври) нощта на прилепите ще се отбележи в Регионален Исторически Музей (РИМ) - Русе, традиционно с интерактивни игри и работилници за прилепите за изработване на домино, макети от глина, игра в тунела, изрисуване на лица и други образователни игри, а вечерта и с демонстрации с ултразвуков детектор и "следене на прилепи".