Да се престориш на глух, да захвърлиш това, което си започнал, да спреш да планираш… Лена Володина, автор на книгата „Дзен в големия град“, от личен опит е открила неочаквани методи да си опростим живота. Предлагаме ви да се запознаете с няколко нетипични и провокационни съвета от книгата ѝ.

1. Вземете ипотечен кредит

"Много хора предпочитат дълги години да спестяват за апартамент, само и само да не взимат кредит. Аз мисля, че по този начин те отлагат момента на радост и самия си живот. Колкото и парадоксално да звучи това, ипотечният кредит ви дава възможността да живеете тук и сега. Да, вие ще изплащате лихви и проценти, но не всичко се измерва с финансовата изгода. Животът е по-скъп от парите! Освен това много хора погасяват ипотечния си кредит предсрочно, което намалява загубите по лихвите."

2. Започнете да оставяте храна в чинията си

"Ние живеем в „общество на чистите чинии“ – от малки ни казват, че да не дояждаме порцията си е вредно за здравето, че има много гладуващи деца в Африка. Но всъщност няма нищо хубаво в това да доядеш нещо, което не ти харесва. Този принцип често се отразява и на други наши решения. Ние продължаваме да се занимаваме с нещо, което не ни е интересно – със същата настойчивост, с която дояждаме неприятната салата.

Едно от най-ценните умения в живота е умението да отказваш. Казвайте „не“ на безвкусната храна, на молба от колега за услуга, която ще заеме цялото ви свободно време, на изкусителната поръчка, която ще ви изсмуче всички сили до края на месеца. Няма хора, които да успяват да свършат всичко. Има хора, които си подреждат правилно приоритетите и умеят да НЕ свършат нещо навреме."

3. Престанете да планирате

"Сега е модерно човек да си води дневници, да си съставя графици и карти на желанията, да планира и да формулира точен отговор на въпроса „Как си представяте живота след 5 години“. Плановете ни ограничават. Светът, технологиите и модните течения се променят твърде бързо, за да останем фокусирани постоянно върху някаква крайна цел. Ще постигнем много повече, ако се отпуснем и започнем да плуваме по течението, забелязвайки по пътя си всичките възможности и шансове. Това представлява на практика тъй наречената гъвкавост."

4. Забравете за правилото за 10-те хиляди часа

"Тази формула е извел навремето канадският писател и журналист Малкълм Гладуел в книгата си „Гении и аутсайдери“. Според него, за да станеш професионалист в работата си и да постигнеш успех, трябва да посветиш на професията си 10000 часа. Не е нужно да бъдем професионалисти във всичко. Има неща, които правим за удоволствие и няма нищо страшно, ако те не ни се получават добре на сто процента.

Някои хора ги измъчва съвестта за това, че не отделят достатъчно време за увлеченията си. Те се чувстват като дилетанти. Аз ви предлагам да се научите да се наслаждавате на процеса и да не се стараете да доведете всяко нещо до край. Няма нищо срамно в това да зарежеш едно и да се захванеш с друго. Да бъдеш повърхностен не е лошо – лошо е да живееш, ръководейки се от очакванията на околните."

5. Направете се на глухи жаби

"Има една такава притча – жаби участвали в надпревара коя ще изкачи по-бързо една скала. Животните, които гледали надбягването, викали „Не го правете и без това няма да успеете, ще паднете и ще умрете!“. Много от жабите наистина падали и умирали. До финала стигнала само една, която се оказала глуха и не чувала виковете на зрителите.

В живота е важно от време на време да си правим оглушки – да вършим това, което смятаме за нужно, без да се интересуваме от мнението на околните. Страхът от осъждане може да ни възпре от важни и интересни задачи. В крайна сметка на хората им е все едно дали ще успеете, или ще претърпите провал. Те ще си побъбрят за това и ще го забравят, а вие още дълго няма да се решите да направите това, за което сте мечтали."

6. Ценете малките удоволствия

"Спомням си как често се прибирах с теснолинейката към къщи и се чувствах уморена и грохнала. Веднъж реших да си купя на гарата пирожка с картофи и пътуването към къщи стана по-малко гладно и уморително. Тази история показва, че не са нужни много пари, за да си щастлив. В живота има място и за малки приятни дреболии като пирожка за 49 рубли. За някого тази радост ще е кафето сутрин, за други хапването на обяд не в задушния офис, а на пейка в парка.

Експериментирайте, избирайте и търсете своята „пирожка“. Тези малки радости ни позволяват да се чувстваме живи."

За авторката: Лена Володина е журналистка и блогърка, автор на книгата „Дзен в големия град“, източник: woman.bg.