
Мистерията за това как бактерията Pseudomonas syringae превръща водата в лед при температури над обичайната точка на замръзване вече е разкрита. Магическото заледяване бактерита прави като реорганизира близките водни молекули, смятат изследователи от САЩ и Германия, които съобщават за откритието си на 22 април в Science Advances. Тази способност прави бактерията приложима в произвеждането на изкуствен сняг за ски курортите.
Изследователите знаят, че един конкретен белтък от мембраната на микроорганизма по някакъв начин е отговорен за образуването на леда. Екипът открил, че този протеин (inaZ) действа като матрица за ледените кристали. Редуването на хидрофилни (привличащи водата) и хидрофобни (отблъскавщи водата) части от него, подрежда близките водни молекули в структура, подобна на леда. След като са се оказали подредени по този начин, водните молекули бързо губят топлинна енергия.
Този процес на подреждане става по-изявен, когато температурата на водата падне под 5˚C – стойността, която изследователите са използвали и която е по-висока от точката на замръзване на водата (съдържаща тежка форма на водорода). Извън лабораторията, P. syringae може да кристализира водата при около –2˚C - няколко градуса над температурата, при която обичайно се формират ледените кристали, съобщавa nauka.bg, цитирайки sciencenews.org.
Откриването на това как P. syringae замразява водата може да послужи на науката отвъд пистите. В градините бактерията може да опустоши чувствителните на замръзване растения. Освен това, според изследователите този микроорганизъм играе важна роля за климата, като засяга моделите на формиране на облаците и валежите.
TNS.bg
Още от категорията

Кога преминаваме към лятно часово време?

Вижте как да изчислите числото на поколението

Кои са храните, които ни карат да гладуваме повече?
Акценти

Назначиха нов главен инженер на община Пловдив

Заведение в пловдивски мол отнесе сериозна глоба от КЗП

Земетресение в Пазарджишко


Черен дим се стели над Кършияка

Пребиха дежурните метеоролози на връх Мургаш


